MENIU

S-a împlinit un an de la falimentul Lehman Brothers

Foto: bloomberg.com

Pe 15 septembrie 2008 se anunţa oficial falimentul uneia dintre cele mai mari bănci americane, Lehman Brothers. Prăbuşirea celei de-a patra bănci de investiţii din lume a fost semnalul care a provocat un adevărat cataclism pe pieţele financiare ale lumii.

Acum un an colapsul băncii de investiţii a declanşat cea mai gravă criză financiară din ultimii 70 de ani. Prăbuşirea uneia dintre cele mai vechi firme de pe Wall Street a zguduit din temelii sistemul financiar, iar criza s-a răspândit ca o pandemie în întreaga lume.

După ani de zile de creşteri economice continue, după o lungă perioadă de câştiguri susţinute la bursele din întreaga lume, economia mondială a cunoscut anul trecut o cădere catastrofală. Totul a pornit de la prăbuşirea pieţei financiare din Statele Unite, care a atras după sine o gravă criză financiară cu repercusiuni globale.

Deşi mulţi analişti economici se aşteptau ca piaţa derivatelor, bazată pe continua creştere a preţurilor imobiliarelor din Statele Unite să sufere un şoc major, nimeni nu a anticipat momentul în care balonul de săpun al speculaţiilor financiare se va sparge. Primul semn a fost în martie 2008, când banca americană de investiţii Bear Stearn a fost preluată de JPMorgan.

La începutul lui septembrie, giganţii din domeniul creditelor ipotecare Freddie Mac şi Fannie Mae au fost naţionalizaţi de guvernul american pentru a evita falimentul. Pe 15 septembrie, banca americană de investiţii Lehman Brothers dădea faliment, iar Merrill Lynch era preluată de Bank of America.

Pe 16 septembrie, era naţionalizată compania AIG. A fost picătura care a umplut paharul: pe 17 septembrie, seismul financiar s-a propagat în întreaga lume. Băncile centrale din întreaga lume au introdus zeci de miliarde de euro şi dolari în sistemul financiar pentru a asigura lichiditatea băncilor. Numai Statele Unite au cheltuit 2.700 de miliarde de dolari.