MENIU

Ruşii organizează vacanţe spaţiale pentru nostalgicii erei sovietice

FOTO: excaliburalmaz.com

Pentru 35 de milioane de dolari, oricine se poate îmbarca la bordul unei foste navete spaţiale de război din anii '70.

Turiştii spaţiali care simt nevoia să fie mai extravaganţi decât alţii puţini ca ei pot îndesa acum mâna în buzunar pentru o experienţă orbitală old school. Excalibur Almaz va oferi începând cu 2013 zboruri de o săptămână la bordul unei navete spaţiale militare din perioada sovietică.

Potrivit theregister.co.uk, compania a realizat un studiu de piaţă care arată că bogaţii planetei au început să îşi piardă interesul pentru oferte de turism spaţial la preţuri relativ accesibile precum cea care aparţine lui Richard Branson. Pentru 200.000 de dolari, compania acestuia, Virgin Galactic, face incursiuni mai scurte în afara atmosferei terestre.

Studiul comandat de Excalibur Almaz arată că pentru incursiunile nostalgice pe care le oferă există o piaţă anuală de 1 miliard de dolari. Excalibur a achiziţionat surplusul militar reprezentat de navele Almaz (în traducere "diamant") în luna august. Decizia ruşilor de a le reşapa transformă compania Excalibur într-un adevărat competitor cu Space Adventures, singura companie privată care oferă incursiuni în orbită la bordul navei ruseşti Soyuz.

Naveta Almaz a înaripat în anii '70 ambiţiile sovietice de a trimite echipaje umane în orbită pentru a spiona inamicii sub pretextul că realizează cercetări. O navetă Almaz a fost dotată chiar şi cu armament în eventualitatea unui conflict spaţial cu Statele Unite. Atât SUA, cât şi Uniunea Sovietică au înţeles între timp că sateliţii fără oameni la bord reprezintă o alternativă mult mai avantajoasă pentru activităţi de spionaj. Navetele Almaz pot însă zbura din nou până la bordul rachetelor ruseşti Proton sau Soyuz sau chiar şi până la bordul rachetei private americane Falcon 9.

Vacanţele spaţiale de 35 de milioane de dolari nu sunt o noutate. Primul turist care a zburat pentru a doua oară în spaţiu, Charles Simony, a plătit aceeaşi sumă către Space Adventures pentru 13 zile petrecute la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Citiţi mai multe detalii în Cotidianul despre ofertele de turism spaţial la preţ redus.
Mai multe articole despre:
bogaţi turism spaţial Virgin Galactic