MENIU

Rusia vede o "topire a gheţii" în relaţiile sale cu NATO

Foto: zapatopi.net

Rusia consideră că relaţiile sale cu NATO sunt în curs de îmbunătăţire şi doreşte ca alianţa militară occidentală să aibă succes în Afganistan pentru a fi diminuată ameninţarea regională, a declarat sâmbătă ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin.

Luni va avea loc, la nivel de ambasadori, o reuniune a consiliului comun NATO-Rusia, prima de când Alianţa a suspendat acest for de cooperare în semn de protest faţă de ceea ce a numit folosirea "disproporţionată" a forţei de către Moscova în conflictul cu Georgia din august anul trecut.

"Gheaţa se topeşte. O reuniune informală a Consiliului Rusia-NATO înseamnă, de facto, o reluare a activităţii", a declarat Rogozin la postul de radio Eho Moskvî. Ambasadorul a spus că nu a fost fixată o agendă pentru această reuniune care, dacă va fi un succes, ar putea fi urmată de o întâlnire la nivel de miniştri de externe în luna martie.

Pe de altă parte, Rogozin a exclus posibilitatea ca un summit Rusia-NATO să aibă loc anul acesta. Consiliul NATO-Rusia este principalul forum de cooperare între Moscova şi blocul militar transatlantic. Ultima reuniune la vârf - şi prima de la înfiinţarea acestui for, în 2002 - a avut loc în aprilie 2008, la Bucureşti, cu ocazia summitului NATO, şi la ea a participat Vladimir Putin, pe atunci preşedinte al Federaţiei Ruse. 

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a spus vineri că Rusia salută decizia noului preşedinte american Barack Obama de a revizui politica în Afganistan şi a anunţat disponibilitatea ţării sale pentru cooperare, inclusiv în ceea ce priveşte rutele de aprovizionare pentru forţele NATO.

Alianţa este nevoită să găsească rute mai sigure de aprovizionare, care să-i reducă dependenţa de Pakistan, unde militanţii talibani au început să atace tot mai frecvent camioanele ce transportă alimente şi echipamente pentru forţele occidentale din Afganistan.

Generalul David Petraeus, comandantul american care supervizează operaţiunile de pe fronturile din Afganistan şi Irak, a vizitat în ultimele zile patru foste republici sovietice învecinate cu Afganistanul pentru a găsi noi rute de transport.

Rogozin a spus că serviciile ruse de informaţii au estimat că aproape jumătate din transporturile NATO prin Pakistan au fost jefuite sau distruse de talibani. El a adăugat că Rusia doreşte ca NATO să aibă succes în Afganistan, ţară de unde în urmă cu 20 de ani forţele sovietice erau nevoite să se retragă după zece ani de ocupaţie.

"Pot afirma cu toată responsabilitatea că în cazul unei înfrângeri a NATO în Afganistan, fundamentaliştii, însufleţiţi de această victorie, vor pune ochii pe nord", a spus Rogozin. "Întâi vor lovi Tadjkistanul, apoi vor încerca să intre în Uzbekistan...Dacă lucrurile vor lua o întorsătură urâtă, în circa zece ani băieţii noştri vor trebui să lupte cu islamişti bine înarmaţi şi bine organizaţi undeva în Kazahstan", a avertizat ambasadorul rus la NATO.

Rogozin a exclus posiblitatea ca Rusia să trimită soldaţi în Afganistan, însă a spus că Moscova trebuie să ajute forţele NATO, care aţionează sub mandat ONU. "Am fost acolo şi nu ne-a plăcut. Dar trebuie să facem tot ceea ce putem pentru a sprijini aplicarea rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU", a afirmat Rogozin.