MENIU

Rusia: Ucraina este cea care trebuie să ofere compensaţii clienţilor europeni în urma crizei gazului

Foto: comunicatemedia.ro

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a insistat joi pe necesitatea unei diversificări a căilor de aprovizionare energetică a Europei, în urma crizei gazului ruso-ucraineană din ianuarie, şi a acuzat din nou Ucraina, relatează AFP.

"Înainte de toate, trebuie implementate mijloace moderne pentru rezolvarea disputelor de acest gen", a spus liderul rus, într-o conferinţă de presă alături de omologul său bulgar, Gheorghi Părvanov.

"În al doilea rând, este necesară diversificarea livrărilor, deschiderea de noi căi pentru gaz", a adăugat Medvedev. El a cerut construirea gazoductului South Stream, dorit de ruşi pentru livrarea de gaz Europei ocolind Ucraina.

"Nu există soluţie alternativă la diversificarea rutelor energetice, iar Bulgaria susţine South Stream şi gazoductul Nabucco", proiect ce ar ocoli Rusia, a spus Părvanov.

Revenind la criza ruso-ucraienană care a privat Europa de gaz în ianuarie, Medvedev a atacat din nou Kievul, spunând că acesta trebuie să ofere compensaţii pentru "pierderile" provocate europenilor.

"Ucraina are responsabilitatea juridică şi financiară şi ei trebuie să i se ceară compensaţii pentru pierderile" suferite, a spus Medvedev. "Punem problema unei compensaţii pentru pierderile rezultate din criza gazului", a spus şi Părvanov.

Bulgaria a cerut Gazpromului compensaţii pentru pierderile suferite în criza gazului, dar un oficial al companiei ruse a sugerat că singura compensaţie ar putea fi o reducere a preţului gazului ce va fi livrat cu întârziere. 

Mai multe articole despre:
UE Rusia Ucraina conductă gaz daune