MENIU

Rusia este dispusă să îmbogăţească uraniu pentru un reactor iranian de cercetare

Foto: sfenjg.org

Rusia este dispusă să îmbogăţească uraniu pentru un reactor nuclear iranian de cercetare, pentru a evita ca Iranul să facă singur acest lucru, au anunţat joi agenţiile ruse de presă.

"Rusia este favorabilă acestei idei. Dacă Agenţia Internaţională de Energie Atomică (AIEA) nu se adresează, atunci suntem dispuşi să primim acest uraniu şi să îl îmbogăţim mai mult", a declarat o sursă apropiată negocierilor din dosarul nuclear iranian, citată de Interfax.

Iranul le-a propus joi, la Geneva, marilor puterilor ca o terţă parte să îmbogăţească uraniu la nivelul necesar pentru alimentarea reactorului său nuclear de cercetare de la Teheran, în loc să desfăşoare singur operaţiune. Iranul are un mic reactor de cercetare, de cinci megawaţi, care i-a fost furnizat de americani înainte de Revoluţia Islamică din 1979.

În cursul unui dineu privat care a avut loc la New York, preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a explicat că ţara sa încearcă să obţină uraniu îmbogăţit 20% pentru cercetări medicale.

Iranul a informat în urmă cu mai multe luni Agenţia Internaţională de Energie Atomică că vrea să cumpere astfel de uraniu, dar nu a primit deocamdată niciun răspuns, au declarat surse apropiate dosarului. "Dacă aţi fi în locul nostru şi nu aţi putea primi combustibilul necesar pentru aceste echipamente medicale, ce aţi face?", a întrebat Ahmadinejad la dineu, potrivit unor persoane prezente. "Dacă nu l-aţi produce, de ce alte mijloace aţi dispune pentru a-l obţine?", a adăugat el.

Pe lângă Rusia, şi Franţa este favorabilă ideii ca ţări terţe să îmbogăţească uraniu pentru un reactor nuclear iranian, pentru a evita ca Teheranul să o facă, a declarat ministrul francez de externe Bernard Kouchner.

Mai multe articole despre:
Iran Rusia Geneva reactor nuclear uraniu îmbogăţit