MENIU

Rubla rusească atinge noi minime istorice, în ciuda intervenţiilor băncii centrale

Foto: tmctv.ro

Rubla rusească s-a depreciat luni până la noi cotaţii minime record faţă de coşul valutar format din euro şi dolar, ajungând la jumătate de procent de marja superioară de variaţie, piaţa aşteptându-se la o confruntare între speculatori şi banca centrală.

Banca Centrală a Rusiei a cheltuit până în prezent 200 de miliarde de dolari, o treime din rezervele valutare ale ţării, în încercarea de a menţine o depreciere graduală a rublei, în contextul ieftinirii petrolului şi înrăutăţirii perspectivelor economice.

Slăbirea rublei şi încetinirea creşterii economice, care a generat deja sute de mii de concedieri şi reduceri de salarii, a impulsionat mişcările de opoziţie, care au organizat sâmbătă marşuri în marile oraşe ale Rusiei.

Banca centrală a fixat o marjă de fluctuaţie a rublei, care din 24 ianuarie este cuprinsă între 26 şi 41 ruble/coş valutar, şi a apărat moneda naţională prin intervenţii în piaţă şi dobânzi.

Săptămâna trecută, instituţia a redus volumul fondurilor disponibile în cadrul operaţiunilor de injecţii de lichiditate, iar începând de luni, dobânzile la o serie de operaţiuni repo şi lombard au fost majorate cu 1 punct procentual.

Însă rubla rămâne sub presiune, pierzând luni aproape 50 de copeici până la un nou minim de 40,80 unităţi/coş valutar, nivel situat la mai puţin de jumătate de procent de marja superioară a culoarului de fluctuaţie, de 41 unităţi/coş valutar euro-dolar.

"Vom asista la testarea nivelului de 41. Este absolut normal să vedem cât de mult este dispusă banca centrală să cheltuiască" pentru a apăra nivelul, a declarat economistul-şef al Alfa Bank, Natalia Orlova.

Faţă de principalele valute mondiale, rubla s-a depreciat luni până la noi niveluri minime istorice, de 46,23 unităţi/euro şi 36,35 unităţi/dolar.

Banca centrală a precizat că un nivel de 36 ruble/dolar corespunde marjei de 41 unităţi/coş valutar, dacă euro este cotat cu 1,30 dolari. Însă euro s-a depreciat între timp la 1,27 dolari, schimbând parametrii luaţi în calcul.

Într-un comunicat publicat luni, banca centrală a Rusiei a anunţat că a anulat licenţele a două bănci de talie mijlocie, MZB şi Moskovsky Kapital, motivându-şi decizia prin coborârea ratei capitalului de bază sub 2% şi prin incapacitatea de a rambursa datoriile.

Sistemul bancar al Rusiei, format din peste 1.000 de instituţii, a fost puternic lovit de criza financiară, care a secat lichiditatea şi a băgat în faliment zeci de bănci, din care patru din cele mai mai mari 50.

Mai multe articole despre:
depreciere rublă