MENIU

Românul bătut de poliţie pentru că ar fi furat apă minerală a câştigat la CEDO

foto: ohennefer.files.wordpress.com

România a pierdut la CEDO procesul intentat de românul care a acuzat autorităţile de rele tratamente şi lipsa acordării unui tratament medical adecvat, după ce a fost agresat, în 1997,de doi poliţişti care îl suspectau de furtul a şase sticle de apă minerală, potrivit unui comunicat al APADOR-CH.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunţat, marţi, în cauza Olteanu împotriva României şi a condamnat statul român pentru încălcarea dreptului de a nu fi supus la rele tratamente.

Reclamantul s-a plâns în faţa Curţii Europene că, în mai 1997, a fost agresat de către doi poliţişti care i-au provocat un traumatism cranian însoţit de numeroase echimoze. În plus, cei doi poliţişti au folosit împotriva lui Olteanu armamentul din dotare, provocându-i o rană în talpa stângă, deşi incidentul în care a fost implicat reclamantul a fost minor: reclamantul era suspectat de furtul a şase sticle de apă minerală.

Totodată, Olteanu s-a mai plâns Curţii Europene că plângerea sa penală împotriva agresorilor s-a finalizat cu o soluţie de neîncepere a urmăririi penale. Mai mult, reclamantul a arătat că statul român nu i-a asigurat un tratament medical adecvat în urma agresiunii a cărei victimă fusese şi a insistat asupra faptului că a fost dus la poliţie spre a i se lua un interogatoriu imediat după ce a suferit o operaţie chirurgicală prelungită, al cărei scop a fost extragerea corpurilor metalice din talpă.

Astfel, Curtea Europeană a constatat încălcarea articolului 3 al Convenţiei Europene, atât sub aspect material, pentru că reclamantul a fost supus de agenţi ai statului român unor rele tratamente, cât şi sub aspect procedural, pentru că statul român nu a dispus o anchetă efectivă cu privire la aceste rele tratamente.

De asemenea, Curtea Europeană a constatat încălcarea articolului 3, deoarece autorităţile statului român nu i-au asigurat reclamantului un tratament medical adecvat urmărilor agresiunii a cărei victimă fusese.