MENIU

Românii sunt pe primul loc la scăderea vânzărilor de alimente

Foto: RTV

Criza ne lasă cu frigiderele goale! România este pe primul loc în topul ţărilor în care oamenii au tăiat în primul rând mâncarea de pe lista de cumpărături. În aprilie, vânzările la alimente în ţara noastră au scăzut cu aproape 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008 şi cu de şapte ori faţă de media din Uniunea Europeană. Datele apar într-un studiu Eurostat.

Datele Biroului European de Statistică arată că în Uniunea Europeană, media scăderii vânzărilor cu amănuntul din aprilie faţă de aceeaşi lună a anului trecut a fost de doar 1,4%, faţă de 9,9% în ţara noastră. Aceleaşi date indică faptul că în România, declinul vânzărilor a început din februarie, după ce în ianuarie, comerţul cu alimente crescuse cu 9,5% faţă de luna precedentă.

Aşa se face că în aprilie, România înregistrează cea mai mare scădere a vânzărilor, urmată de Bulgaria şi Estonia. Există însă şi state în care cumpărătorii nu au ţinut cont de criză şi au continuat să îşi umple coşurile cu alimente. Este vorba de locuitorii din Finlanda, Suedia şi Slovenia. Şi vânzările de bunuri nealimentare au mers în pierdere. Potrivit Eurostat, vânzările au scăzut, în aprilie, în medie, cu un procent.

Mai multe articole despre:
statistică alimente Eurostat