MENIU

Românii şi bulgarii, cei mai optimişti europeni în legătura cu viitorul pensiei de la stat

Foto: gds.ro

Românii şi bulgarii sunt cei mai optimişti dintre toţi europenii în legătura cu viitorul pensiei pe care o vor primi de la stat, arată datele ultimului Eurobarometru, publicat pentru luna aprilie 2009 de către Comisia Europeană, a anunţat luni APAPR.

La nivelul UE (media celor 27 de state), 58% dintre cetateni nu cred in capacitatea statelor de a plati pensiile in viitor, in timp ce doar 34% sunt optimişti şi consideră ca statul va "avea grijă" de ei cand vor ieşi la pensie. La polul opus faţă de România şi Bulgaria se afla Portugalia (81% pesimism în legatură cu viitorul pensiei de stat şi doar 16% optimism), Germania (72% pesimism, 24% optimism) şi Austria (68% pesimism si 30% optimism). Restul până la 100% este reprezentat de non-raspunsuri (NS/NR).

Optimismul românilor cu privire la viitorul pensiei de stat este surprinzător din câteva motive: în primul rând, România are printre cele mai mici pensii publice dintre toate statele UE, alături de Bulgaria. În al doilea rând, românii şi bulgarii se plasează peste media europeană a optimismului la acest capitol, alaturi de cele mai bogate 6 state din Uniune, în termeni de PIB pe cap de locuitor: Luxemburg, Danemarca, Irlanda, Olanda, Suedia şi Finlanda.

Aceste şase state au cel mai înalt PIB pe locuitor din UE (între 35.000 EURO / locuitor în Finlanda şi 75.000 EURO / locuitor în Luxemburg), conform EUROSTAT, iar locuitorii lor manifestă un optimism peste media europeană cu privire la pensia de stat pe care o aşteaptă în deceniile viitoare.

Spre deosebire însă de bulgari, românii nu consideră că pensionarii de astăzi acceptă nevoia unor reforme profunde în sistemul public de pensii, pentru a uşura povara fiscală asupra salariaţilor de astăzi. În timp ce în Bulgaria cetăţenii cred în proporţie de 62% că pensionarii sunt de acord cu o reformare a sistemului de pensii, în România doar 42% dintre cetăţeni consideră că pensionarii sunt favorabili reformării profunde a sistemului public de pensii.


Mai multe articole despre:
români