MENIU

Românii nu îşi mai permit maşini noi

Foto: RTV

Numărul maşinilor noi înmatriculate a scăzut cu peste 60% în iunie, faţă de aceeaşi lună din anul trecut. Situaţia e inversă la maşinile second-hand din import: înmatriculările aproape s-au dublat în comparaţie cu 2008.

În iunie, pe străzile din România au ajuns 11.000 de maşini noi, faţă de 28.000, câte erau în aceeaşi lună a anului trecut. Datele Direcţiei de Înmatriculări Auto arată că românii preferă tot mai mult maşinile la mâna a doua, aduse din afara ţării.

În iunie, au fost înmatriculate peste 11.600 de maşini second hand din import, mai mult cu 44% faţă de iunie 2008, când erau înscrise în circulaţie doar 6.500.

La categoria maşini noi, cele mai multe înmatriculări au fost pentru Dacia, cu peste 4.200 de unităţi, urmată de Renault şi Volkswagen, ambele având sub o mie de unităţi. La capitolul second-hand, pe locul întâi se află Volkswagen, cu peste 3.000 de maşini, urmată de Opel - 2.600 de maşini şi Ford, cu peste 1.250 de unităţi.

Dacă în România vânzările merg în continuare prost, la nivel european lucrurile stau altfel. În iunie, numărul înmatriculărilor de automobile noi pe continent a crescut cu 2,4%, prima creştere după mai bine de un an de declin, a anunţat Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile.