MENIU

Românii din SUA trăiesc sărbătorile pascale la fel ca în ţara natală

Foto: raduteo.wordpress.com

Dacă eşti român şi ortodox, te pregăteşti pentru Paşte la fel ca în ţară, oriunde te-ai afla. Asta au făcut şi românii din New York, au aşteptat Învierea cu ouă vopsite şi drob de miel.

Chiar dacă au părăsit de ani buni ţara, mulţi români din SUA nu au uitat de tradiţiile pascale şi s-au pregatit de Paşte ca şi acasă.

Familia Radu a imigrat în Statele Unite în 1991, la scurt timp după Revoluţie. 18 ani petrecuţi dincolo de ocean nu au şters însă nimic din tradiţiile din România. "Ceea ce făceam cu bunica acasă facem şi noi aici. Mai puţin că nu reuşesc să fac cozonacii pe care-i făcea bunica. Dar vopsim ouă, pregătim drobul, facem friptura, ţinem postul", a declarat Florina Radu.

Biserica, spune Florina, i-a ajutat să treacă peste momentele grele ale vieţii de imigrant şi să-şi găsească locul printre străini. Doamna Radu speră ca fetele ei sa ducă spiritul românesc mai departe, chiar dacă nu au vizitat niciodată ţara natală a părinţilor.

"Românii din New York se pregătesc de Paşte aşa cum este tradiţia ortodoxă la români. Au ţinut postul, au venit cu zecile şi sutele la spovedanie. Pe mulţi i-am impartăşit şi mulţi o să vină şi în noaptea de Înviere", a spus preotul bisericii Sfântul Nicolae din New York, Andrei Turcoale.

Mai multe articole despre:
SUA imigranţi New York Paşte miel Înviere pască drob