MENIU

Românii din şase judeţe şi-au ales duminică primarii

Foto: hunedoreanul.ro

Aproape 300.000 de alegători au fost aşteptaţi duminică la urne să-şi aleagă primarii în nouă localităţi, din şase judeţe ale ţării. Şi clujenii au decis, duminică, cine îl va înlocui pe Emil Boc. La acest scrutin au participat aproximativ 275.000 de oameni.

23.000 de hunedoreni şi-au ales duminică primarii pentru următorii trei ani de zile, după ce foştii edili au devenit parlamentari. Alegerile parţiale au fost organizate în municipiul Orăştie şi în comuna Şoimuş. În ambele localităţi, foştii edili au condus primăria timp de mai multe mandate.

Considerată cea mai bogată comună hunedoreană, localitatea Şoimuş numără câteva mii de suflete. 3.000 dintre locuitorii cu drept de vot şi-au ales duminică un nou primar.

Ajuns acum deputat, fostul primar al comunei Şoimuş, a reuşit performanţa de a fi ales de fiecare dată în ultimii 18 ani. Postul de edil al comunei a fost râvnit de şapte candidaţi. Localnicii au spus că indiferent cine va câştiga va avea mult de lucru în continuare.

Şi locuitorii din Orăştie au fost aşteptaţi la urne pentru desemnarea viitorului primar. Cei aproape 20.000 de cetăţeni cu drept de vot au spus că ar mai fi multe de făcut şi că noul edil trebuie să fie bun gospodar.

Alegerile din judeţul Hunedoara au costat 10.000 de lei - 2.000 în comuna Şoimuş şi 8.000 în Orăştie - banii fiind alocaţi de primării pentru tipărirea buletinelor de vot şi pentru ştampile. În cele două localităţi au fost amenajate 18 secţii de votare - 11 în Orăştie şi 7 la Şoimuş.

Oltenii din Găneasa au rămas fără primar pentru că acesta, după ce a fost ales, şi-a schimbat domiciliul. Edilul a fost demis imediat, astfel că sătenii au fost nevoiţi să treacă duminică pe la urne. 

O parte dintre săteni au cerut în vara anului trecut demisia primarului din cauza diferenţei de numai cinci voturi cu care a câştigat alegerile. Partidul nu l-a lăsat însă pe proaspătul ales să plece, dar chiar şi aşa, fotoliul de la primărie a fost ocupat pentru scurt timp.

Localnicii s-au dus duminică la urne cu aceleaşi speranţe: noul edil-şef să facă ceva pentru comuna lor.

Astăzi, toţi cei care au votat vor afla numele noului lor primar. 

Peste 500 de poliţişti au vegheat la liniştea alegerilor locale de duminică

175 de agenţi au păzit secţiile de votare, deschise în cele şase judeţe. Alţi 200 de poliţişti au asigurat ordinea şi liniştea publică şi pentru evitarea oricăror incidente. În plus, Poliţia a avut şi un efectiv de rezervă, în caz de necesitate, format din 135 de angajaţi. 

Mai multe articole despre:
alegeri români primari vot localităţi urne judeţe