MENIU

Românii cheltuiesc aproape tot salariul pe mâncare, utilităţi şi impozite la stat

Foto: bloombiz.ro

O familie de români, formată din trei persoane, cheltuieşte, în medie, într-o lună, pe mâncare, utilităţi şi impozite la stat, aproape tot ce câştigă în luna respectivă. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, veniturile medii ale unei familii sunt de aproximativ 2400 de lei, iar cheltuielile lunare se ridică la aproape 2100 de lei.

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, cea mai importantă sursă de venituri a românilor de la oraş o reprezintă salariile. În mediul rural, producţia agricolă este principala sursă de trai. Aceleaşi date arată că în trimestrul al doilea, o persoană a cheltuit într-o lună 707 lei, din cei 804 pe care i-a câştigat. Cea mai mare parte a banilor s-a dus pe mâncare, întreţinere, utilităţi, transport şi bineînţeles, pe taxe.

În mediul rural oamenii dau mai puţini bani pentru mâncare. O persoană de la ţară cheltuieşte cu 63 de lei mai puţin pe alimente decât un locuitor de la oraş pentru că aproape jumătate din consum se asigură din gospodăria proprie. În ceea ce priveşte veniturile totale ale unei familii, acestea au crescut în trimestrul al doilea faţă de primul cu 70 de lei. Cheltuielile unei familii au crescut şi ele însă cu 60 de lei.