MENIU

Românii care muncesc în străinătate au câştigat peste patru miliarde de euro în ultimele 12 luni

Western Union

Cel mai mult au câştigat angajaţii din sectorul medical, inginerii şi cei din industria divertismentului. Salariile acestora variază între 1600 şi 2300 de euro pe lună.

Peste patru miliarde de euro! Atât au câştigat românii care au muncit peste hotare în ultimele 12 luni. Potrivit unei analize a site-ului de recrutare pentru companiile din străinătate Tjobs.ro, suma de patru miliarde de euro reprezintă salariile medii pe un an de zile, nefiind luate în calcul şi orele suplimentare plătite.

Potrivit studiului, cel mai mult au câştigat angajaţii din sectorul medical, inginerii şi cei din industria divertismentului. Salariile acestora variază între 1600 şi 2300 de euro pe lună. În ultimul an, 37.500 de perosoane au prestat aceste munci în străinătate.

La polul opus, salariile cele mai mici câştigate de românii plecaţi prin agenţiile de recrutare cu contract de muncă au fost cele din domeniile educaţie, îngrijire copii şi îngrijire persoane vârstnice. Astfel de angajaţi au câştigat, în medie, 1000 de euro lunar.

Datele site-ului arată că peste 27 de mii de români lucrează peste graniţă ca dascăli, baby - sitter sau fac menajul persoanelor în vârstă. Analiza mai arată că în 2009, cele 415 agenţii de recrutare membre ale site-ului au oferit peste 260 de mii de locuri de muncă în străinătate.

Cei mai mulţi dintre românii care au obţinut contracte de muncă în afara ţării au plecat în Marea Britanie, Germania şi Italia. Domeniile cu cele mai multe oferte de muncă în 2009 au fost cele de servicii pentru turism, construcţii şi îngrijire copii şi bătrâni.

Mai multe articole despre:
români