MENIU

Românii aşteaptă bugetul, iar parlamentarii se ceartă pe formatul Word sau PDF al bugetului, potrivit NewsIn. Cum comentaţi?

Foto: abdio.com

Dilemă mare la Camera Deputaţilor. Demnitarii nu au căzut de acord asupra formatului în care să fie trimis bugetul: Word sau PDF. Astfel, în şedinţa Biroului Permanent de luni, demnitarii s-au certat asupra propunerii ca bugetul să fie trimis parlamentarilor pe CD-uri, în format PDF.

Deputaţii au discutat, în şedinţa Biroului Permanent de luni, un memorandum intern prin care se propune transmiterea de către Guvern a proiectului de buget în doar 177 de exemplare tipărite, iar restul pe CD-uri.     

"Cred că a mai fost discutată această problemă de-a lungul timpului. Noi vă propunem să aprobaţi ca să cerem Guvernului ca, în legătură cu bugetul, să nu mai vină tipărit cu volumele pentru fiecare parlamentar, ci să vină cu un număr de 177 de exemplare pe suport de hârtie, care să se ducă la membrii Birourilor permanente, la liderii grupurilor, la grupurile parlamentare, la comisiile permanente şi să vină pe CD-uri", a spus secretarul general al Camerei, Gheorghe Barbu, potrivit stenogramei de pe site-ul Camerei.

Viceliderul grupului PNL, Eugen Nicolăescu, s-a arătat contrariat de propunerea ca variantele transmise pe CD să fie needitabile.

"Am o intervenţie, dacă-mi permiteţi, la acest memorandum există o propunere pe care nu am înţeles-o şi poate că ne-o explică cineva. De ce s-a făcut această propunere - sigur, faptul că se doreşte să se facă economie, să se reducă cheltuielile cu hârtia am înţeles, că se dă un exemplar la 20 de parlamentari şi asta am înţeles - dar faptul că se dă pe CD în formă needitabilă, reţineţi, needitabilă, asta nu am înţeles!", a spus Nicolăescu. 

"Este o expresie nefericită!", a venit replica secretarului Valeriu Zgonea, care a încercat să-i explice liderului liberal că este de fapt vorba despre proiectul de buget în format PDF.

"Este o confuzie, dânşii înţeleg prin needitabil faptul că nu se poate interveni pe CD, poate doar să fie privit pe display", a explicat Zgonea, Barbu arătând, la rândul lui, că bugetul poate fi multiplicat şi în această variantă. "Exact! Trebuia să scrie aici PDF şi toată lumea înţelegea ce înseamnă", a continuat Zgonea.

"Nu înseamnă că nu poate fi printat, înseamnă că nu poate fi modificat conţinutul, ceea ce este cu totul şi cu totul altceva", a intervenit şi preşedintele Camerei, Roberta Anastase.

Vicepreşedintele Bogdan Olteanu a sugerat totuşi ca bugetul să fie transmis pe CD-uri în formă editabilă.

"S-ar putea să vrem să scoatem şi noi de acolo, să punem un tabel comparativ cu amendamentul nostru şi textul iniţial şi ne este mai uşor dacă dăm copiere şi textul nou", a arătat Olteanu, susţinut de Eugen Nicolăescu.

"Chiar ne ajută mult mai mult şi nu cred că îşi închipuie cineva că o să încercăm să-l edităm şi să pretindem că este varianta Guvernului, ştiţi foarte bine acest lucru, că varianta Guvernului este la dumneavoastră!", a încercat să se justifice Bogdan Olteanu.

Memorandumul intern a fost votat de membrii Biroului Permanent după ce liberalii au insistat asupra formei editabile a bugetului, pe care au spus că o vor folosi cu bună credinţă.