MENIU

Românii ar putea avea surpriza să găsească dobânzile modificate la întoarcerea din vacanţă

Foto: flickr.com

Dobânzile la depozite şi la credite, practicate de băncile comerciale, se vor ajusta "la fel de repede cum s-a ajustat şi deficitul de cont curent", iar românii ar putea "avea surpriza de a se întoarce din vacanţă şi de a găsi dobânzile ajustate", a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Ajustarea dobânzilor se va face mai repede decât ne aşteptăm, la fel de repede cum s-a corectat şi contul curent. Românii pot avea surpriza să se întoarcă din vacanţă şi să găsească dobânzile ajustate", a declarat Isărescu.

Guvernatorul BNR a precizat că dobânzile din piaţa monetară s-au recorelat cu dobânda de politică monetară, urmând să aibă loc şi ajustarea dobânzilor la active şi pasive, care se face cu întârziere.

"Dobânzile din piaţa monetară oscilează normal, frumos, în jurul dobânzii de politică monetară, pe un ciclu lunar normal al intrărilor şi ieşirilor de lichiditate din piaţă. Suntem într-o oarecare întârziere cu dobânzile la pasive şi active, cauzată de un şoc psihologic", a mai spus Isărescu.

Deficitul de cont curent al României s-a corectat abrupt în ultimele luni, iar prognozele arată că ar putea să ajungă la 5-6% din PIB anul acesta, faţă de 12,4% din PIB în 2008.