MENIU

Românii aduc mândrie ţării lor oriunde s-ar afla

Horia Creţan a salvat un copil dintr-un incendiu

2009, un an în care, mai mult decât oricând, românii au adus mândrie ţării lor prin fapte cu adevărat eroice. Şi-au riscat fără nici o ezitare propriile vieţi pentru a-i salva pe alţii! În Spania, în Statele Unite sau în Italia, românii au salvat oameni de la înec, din flăcări sau din ghearele infractorilor.

Vedeta incontestabilă a anului este de departe Horia Creţan, un imigrant român din New York, care a devenit eroul metropolei americane, după ce a salvat un copil dintr-un bloc cuprins de flăcări.

A devenit erou peste noapte într-o ţară în care români erau văzuţi doar ca potenţiali infractori. Mihai Cheche, un român stabilit în Italia, a scos din ghearele morţii un pensionar care era pe punctul de a se îneca într-un pasaj subteran inundat de apă.

Imaginea românilor în Italia a devenit şi mai bună datorită menajerelor românce, care au salvat zeci de bătrâni italieni, după cutremurul de la începutul lunii aprilie din oraşul Aquila. Ele au fost numite de jurnaliştii italieni Îngerii din umbră.

Un alt român şi-a riscat viaţa pentru a face dreptate. Tânărul de doar 23 de ani a fost înjunghiat de opt ori la Madrid în timp ce încerca să prindă un hoţ care jefuise un magazin. Autorităţile spaniole l-au premiat pentru fapta sa.

Un alt tânăr român, de 21 de ani, a ajuns erou în Canada. El a fost înjunghiat când a sărit în ajutorul unei femei care fusese la rândul ei înjunghiată. Medicii susţin că femeia nu ar fi supravieţuit dacă nu intervenea tânărul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită pentru a-l proteja.

Şi Dan Florin Peteanu a fost în atenţia presei americane, în august, datorită faptelor sale eroice. El a salvat de la înec două femei şi doi copii, după ce maşina acestora s-a prăbuşit într-un pârâu. Incidentul s-a petrecut în statul american Kansas.