MENIU

România va sprijini proiectele Ford şi Renault din ţara noastră, spune Băsescu

Foto: tibinews.files.wordpress.com
România va sprijini proiectele Ford şi Renault din ţara noastră, spune Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, la întâlnirea cu John Fleming, că a abordat subiectul investiţiilor celor două companii în România la ultima reuniune a Consiliului European şi i-a avertizat pe participanţi că statul român va sprijini ambele proiecte.

Şeful statului a făcut această afirmaţie la întâlnirea pe care a avut-o vineri după-amiază cu John Fleming, vicepreşedinte al corporaţiei Ford şi preşedinte al diviziei Ford Europa. "Am înţeles că proiectul Ford de la Craiova va continua şi dumneavoastră susţineţi acest proiect", s-a adresat Băsescu lui Fleming, care a confirmat acest lucru.

Preşedintele l-a informat pe reprezentantul companiei americane că statul român va susţine investiţiile din domeniul construcţiilor de automobile. "Am ridicat subiectul Ford şi Renault la ultima reuniune a Consiliului European şi i-am avertizat că România va susţine ambele proiecte", a spus şeful statului.

Preşedintele Băsescu a efectuat, la mijlocul lunii noiembrie 2008, mai multe vizite la uzinele auto pentru a se interesa de evoluţia investiţiilor. Preşedintele a spus, pe 17 noiembrie, la Uzinele Ford, că în România se resimt doar efectele crizei de la nivel mondial, iar statul ar trebui să ajute firmele să îşi păstreze angajaţii. "Plecăm de la o realitate. Criza nu este generată de România. Dacă ne referim strict la Europa, ţările din zona euro au intrat în regim de recesiune, a fost oficial anunţat. România exportă în aceste ţări. 80 la sută din producţia noastră se exportă în ţările intrate în recesiune.

Pentru astfel de situaţii este clar că şi oamenii din România suportă efectele recesiunii, pentru că se reduc importurile. Ceea ce avem noi de făcut este ca prin intervenţia statului, intervenţie legală, în limite legale, permise de statutul nostru de stat european, să ajutăm companiile să nu treacă la disponibilizări masive, atât cât o putem face, pentru a diminua efectul recesiunii", a mai precizat Băsescu.

În aceeaşi zi, preşedintele a vizitat şi uzinele Dacia Piteşti, unde a lansat propunerea, materializată între timp, de suspendare a taxei auto pentru maşinile noi. "Am discutat cu domnii directori un set de măsuri pe care noul guvern ar trebui să îl ia pentru a stimula producţia la Dacia.

Şi aş menţiona suspendarea temporară a aplicarii taxei de primă înmatriculare pentru maşinile noi, continuarea aşa-numitului program "Rabla", supravegherea înmatriculării ilegale a autoturismelor "second-hand" şi, bineînţeles, creditarea furnizorilor pentru uzinele Dacia. Este un set de măsuri, sunt convins că sunt posibil a fi aplicate", a declarat şeful statului după întâlnirea cu conducerea uzinelor Dacia Piteşti, precizând că "soluţiile trebuie să corespundă standardului nostru de stat membru al Uniunii Europene".

Mai multe articole despre:
Traian Băsescu bani Emil Boc Ford criză John Fleming