România va participa la operaţiunea maritimă Black Sea Harmony, alături de Rusia, Ucraina şi Turcia
România şi Turcia au semnat săptămâna aceasta, la Istanbul, un memorandum de înţelegere privind participarea ţării noastre la operaţiunea afiliată NATO pentru combatarea riscurilor maritime din Marea Neagră, Black Sea Harmony, la care mai contribuie Ucraina şi Rusia.
Operaţiunea Black Sea Harmony a fost lansată de Turcia în martie 2004, fiind afiliată NATO şi desfăşurată în complementaritate cu Operaţiunea Active Endeavour din Marea Mediterană. Până în prezent, au mai fost încheiate acorduri de participare la această operaţiune cu Ucraina şi Federaţia Rusă.
Black Sea Harmony este singura iniţiativă cu rol operaţional în monitorizarea rutelor maritime şi urmărirea/escortarea vaselor suspecte în vederea combaterii riscurilor maritime din Marea Neagră, contribuind în acest fel la extinderea zonei de stabilitate şi securitate.
Conducătorul forţelor navale turce, generalul Metin Atac, a declarat marţi, la ceremonia de semnare a memorandumului, că participarea României la această operaţiune arată importanţa pe care ambele ţări o atribuie păcii şi securităţii. Metin Atac a subliniat, potrivit Reuters, importanţa Mării Negre ca şi coridor energetic şi de tranzit, aceasta fiind traversată zilnic de 300 de nave.
"În regiunea Mării Neagre există o serie de riscuri care se pot transforma în ameninţări dacă nu vor fi gestionate corespunzător. Eficienţa operaţiunii va creşte odată cu contribuţia României", a declarat Atac.
La ceremonia de semnare a memorandumului a participat, din partea României, generalul Dorin Dănilă, care deţine conducerea forţelor navale româneşti. "România este pregătită să îşi îndeplinească responsabilităţile pentru a creşte securitatea din regiune. Cooperarea dintre România şi Turcia în cadrul Black Sea Harmony va îmbunătăţi beneficiile regionale ale celor două ţări", a spus generalul Dănilă.