MENIU

România susţine că la Copenhaga trebuie încheiat un acord global cu ţinte ambiţioase

Conferinţa de la Copenhaga pentru mediu

România şi partenerii din UE vor depune eforturi pentru stimularea negocierilor de la Copenhaga, astfel încât acordul ce va fi încheiat să genereze obligaţii de atingere a unor ţinte concrete de reducere a emisiilor în toate ţările dezvoltate, a anunţat vineri Ministerul Mediului.

Delegaţia României la negocierile conferinţei de la Copenhaga va fi condusă de ministrul Mediului şi va include reprezentanţi de la Ministerul Mediului, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Departamentul pentru Afaceri Europene, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii şi Ministerul Afacerilor Externe.

\"Negocierile de la Copenhaga sunt decisive pentru obţinerea unor rezultate concrete în lupta împotriva schimbărilor climatice. Marea provocare a viitorului acord va fi ca obiectivele acestuia să fie ambiţioase şi cuprinzătoare, în primul rând prin asumarea unor ţinte semnificative de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de către toate ţările dezvoltate, dar şi o modificare în sens pozitiv a emisiilor în ţările în curs de dezvoltare\", se mai arată în comunicat.

Până pe 15 decembrie 2009, la Copenhaga vor avea loc discuţii şi negocieri la nivel de experţi, iar în perioada 16-18 decembrie negocierile se vor desfăşura şi între reprezentanţi la nivel înalt. Dezbaterile conferinţei vor fi conduse de Connie Hedegaard, fost ministru pentru energie şi schimbări climatice în Danemarca, actualul comisar nominalizat pentru schimbări climatice, portofoliu nou înfiinţat în cadrul Comisiei Europene, pentru următorul mandat al acesteia.