MENIU

România riscă un infringement şi dacă nu goleşte batalurile de resturi petroliere în 2009

Foto: RTV

Comisia Europeană ar putea deschide României de la 1 ianuarie 2010 o procedură de infringement dacă nu va reuşi să golească până la finalul lui 2009 cele peste 50 de bataluri de şlam petrolier, conform reglementărilor comunitare, a spus vineri comisarul general al Gărzii de Mediu, Silvian Ionescu.

"Trag un semnal de alarmă, pentru că, potrivit directivelor europene transpuse şi în legislaţia naţională, cele peste 50 de bataluri de şlam petrolier trebuie golite până la 31 decembrie 2009. Companiile petroliere cunosc aceste prevederi, dar au amânat punerea în aplicare a măsurilor de golire, deoarece costurile sunt foarte mari", a declarat Ionescu.

Cantitatea de peste 1 milion metri cubi de şlam de la acestea ar necesita între 50 şi 75 milioane euro pentru a fi tratată şi prelucrată, însă în România nu există capacitatea tehnică pentru golirea batalurilor, potrivit comisarului general de mediu.

"Suprafaţa unui batal este în general între 1 şi 2 hectare, acolo deversându-se toate resturile petroliere, fapt ce afectează pânza freatică şi implicit viaţa a sute de mii de locuitori, care au acces doar la apă infestată", a adăugat Ionescu.

România s-a angajat până la finalul lui 2006 să înceteze operaţiunile la bataluri, urmând ca până la sfârşitul lui 2009 să le golească, iar la 31 decembrie 2010 să facă şi renaturarea zonelor.

Comisarul general de mediu a explicat că dacă se va ajunge la penalizări aplicate României, acestea ar urma să fie transferate operatorilor care nu şi-au respectat angajamentele, respectiv Petrom, Lukoil, Suplacu de Barcău, Dărmăneşti etc. El a dat, însă, exemplul operatorului din Suplacu de Barcău, care a reuşit să treacă batalul în sarcina autorităţilor locale.

"Astfel, după ce le-a infestat apa, le-a pus în cârcă oamenilor şi golirea acestuia", a mai comentat Silvian Ionescu

Mai multe articole despre:
CE Silvian Ionescu infringement