România reuşeşte să-şi îmbunătăţească exporturile, în ciuda crizei
N-avem bani, n-avem valută, dar exportul merge bine. Şi nu orice export, ci acela de cătină. Angajaţii Direcţiei Silvice Prahova au găsit soluţia să mai iasă din criză. Zeci de tone de cătină pleacă spre Germania, în această perioadă. Fructele de pădure sunt exportate pentru a fi utilizate în industria farmaceutică.
De ani buni Direcţia Silvică Prahova trimite cătină în în Germania. Fructele de pădure sunt destinate industriei alimentare sau farmaceutică.
Dănuţ Donţu, tehnician al Ocolului Silvic Ploieşti, a explicat: "De aproximativ 30 de ani se face export de cătină spre Germania, dar de prin 2000 a început să se dea cătină congelată, refrigerată. Până acum se dădea doar cătină proaspătă".
Fructele de cătină se recoltează din august până la sfârşitul lunii octombrie. Însă nu oricine poate face acest lucru. Îţi trebuie multă răbdare, pentru că adunatul ei e foarte migălos. Spre Germania au plecat deja 20 de tone de cătină. Alte 60 trebuie trimise în perioada următoare. Un kilogram din astfel de fruct este vândut cu 5 lei.
Cătină este foarte bogată în vitamina C, având o concentraţie de aproape zece ori mai mare decât citricele. Pădurarii au însă comenzi şi pentru 50 de tone de măceşe, fructe care vor ajunge tot în Germania.