MENIU

România rămâne blocată în capcana sărăciei şi din cauza îmbătrânirii populaţiei, scrie Die Presse

Foto: gazetadesudest.ro

Criza economică şi îmbătrânirea populaţiei înrăutăţesc situaţia socială în Europa de Est, un exemplu în acest sens fiind România, unde efectele evoluţiei demografice precare vor fi resimţite abia peste câteva decenii, comentează cotidianul austriac Die Presse într-un amplu material.

Jurnaliştii austrieci de la Die Presse au realizat un reportaj în România pentru a evidenţia care sunt ameninţările din punctul de vedere al îmbătrânirii societăţii pentru o ţară ca România, abia ieşită din tranziţie.

Pe timpul comunismului, Valerica Stoican, în vârstă de 80 de ani, nu avea un loc de muncă prea rău, ea lucra într-un laborator chimic. În general, comentează Die Presse, Valericăi Stoican nu i se părea că o duce rău, cel puţin nu aşa rău ca azi. "România s-a eliberat de lanţurile comunismului, o dictatură care şi-a arătat mai ales în ultimii ani faţa mai brutală. România este acum, în ciuda dificultăţilor, o democraţie funcţională şi un membru al UE. Cafenelele din Bucureşti sunt pline de oameni, care defilează cu proaspăta bunăstare obţinută. Un standard de viaţă la care cineva ca Valerica Stoican nu va ajunge niciodată", evidenţiază Die Presse.

Bătrâna femeie locuieşte într-un bloc întunecat de pe strada Berzei, în centrul Bucureştiului. Cea mai mare problemă a ei: nu are apă curentă şi nici gaz, pentru că nu şi le poate permite din pensia sa. Odată cu prăbuşirea comunismului au fost trimişi la pensie mulţi oameni - mai ales lucrători, care produceau lucruri care nu se cereau pe pieţele externe.

România nu a putut investi, ca şi majoritatea ţărilor în tranziţie, în programe de pensii, constată Die Presse. Iar pe viitor, România îşi va permite şi mai puţin acest lucru. România îmbătrâneşte şi acest proces se întâmplă mai rapid aici decât în alte state occidentale, potrivit lui Reiner Klingholz, de la Institutul berlinez pentru Populaţie şi Dezvoltare. "Rata de natalitate este în continuă scădere în România, la care se adaugă şi emigrarea tinierilor", punctează articolul.

"Efectele acestei precare dezvoltări demografice se va resimţi abia în următoarele decenii, într-un moment în care Occidentul va fi rezolvat problema pensiilor, odată cu dispariţia generaţiei 'Baby Boomer' ", potrivit lui Klingholz. Expertul a avut recent o intervenţie pe acestă temă la conferinţa "Viitorul schimbării sociale 1989-2009: Viziuni şi perspective după 20 de ani de tranziţie", care s-a desfăşurat la Bucureşti.

"Numeroase state nu se confruntă numai cu o singură situaţie problematică. Acum locul de muncă se poate pierde foarte uşor şi fără să ai vreo susţinere din partea statului", a declarat şi Vladimir Gligorov, de la Institutul de Economie Comparativă din Viena. Problema este accentuată de faptul că aceste state aflate în tranziţie au economisit exact la aceste servicii sociale, în speranţa că dezvoltarea economică se va menţine şi că va fi răgaz pentru a rezolva problemele neglijate.

La toate aceste puncte slabe se adaugă faptul că ţările ca România sunt foarte dependente de comerţul exterior şi, de aceea, sunt afectate mai puternic decât alte state. Cu toate acestea, Gligorov nu crede că statele din Europa de Est vor ajunge într-o situaţie asemănătoare cu cea din America Latină, ca urmare a unei diferenţieri între săraci şi bogaţi.

"România este departe de o situaţie precum cea din America Latină, dar totuşi există foarte mulţi oameni care trăiesc în sărăcie. Sunt oameni ca pensionara Vasilica Stoican, care pe vremuri nici măcar nu o ducea aşa rău", conchide Die Presse.
Mai multe articole despre:
sărăcie comunism criză economică tranziţie