România poate cere extinderea perioadei de conformare la directiva privind calitatea aerului
România şi Bulgaria pot cere Comisiei Europene (CE) până la 31 martie extinderea perioadei în care trebuie să se conformeze Directivei europene privind calitatea aerului, după ce în 2008 au raportat pentru prima dată depăşirea valorii admise pentru particulele aeropurtate nocive, a informat joi CE.
Aceste particule, emise în special, de industrie, de trafic şi de încălzirea locuinţelor, pot cauza astm, probleme cardiovasculare, cancer la plămâni şi moarte prematură, reaminteşte Comisia.
Joi, Comisia Europeană a declanşat acţiuni de infringement (încălcare a Tratatului) împotriva a zece state membre (Cipru, Estonia, Germania, Italia, Polonia, Portugalia, Slovenia, Spania, Suedia şi Marea Britanie) din cauza neconformării la directiva europeană privind limitarea poluării aerului.
Acţiunea Bruxelles-ului urmează intrării în vigoare, în iunie 2008, a noii directive UE privind calitatea aerului, care permite statelor membre să ceară, în anumite condiţii şi pentru zone specifice ale ţării, o perioadă de timp suplimentară până la alinierea la standardele privind poluarea cu particule PM10, care sunt în vigoare din 2005. În caz contrar, Comisia poate impune statelor membre măsuri de respectare a obligaţiilor.
"Poluarea aerului are un impact puternic asupra sănătăţii şi armonizarea cu standardele UE trebuie să fie prioritatea statelor membre. Chiar dacă noua directivă pentru calitatea aerului permite noi termene în ce priveşte îndeplinirea standardelor, aceasta nu trebuie să întârzie măsurile în vederea reducerii emisiilor. Flexibilitatea acordată statelor membre se completează cu o strictă acţiune de supraveghere din partea Comisiei", a declarat comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas.
Există două valori limită pentru particulele PM10 - o concentraţie de 50 micrograme pe metru cub măsurate în 24 ore, ce nu poate fi depăşită mai mult de 35 zile calendaristice dintr-un an sau o concentraţie de maximum 40 micrograme/mc măsurată de-a lungul unui an.
Comisia Europeană a anunţat, totodată, că 11 state membre au notificat CE că au nevoie de termene suplimentare pentru conformarea cu directiva privind calitatea aerului în toate zonele. În prezent, CE cercetează dacă aceste cereri îndeplinesc condiţiile pentru extinderea termenului şi va decide în termen de nouă luni de la primirea notificării dacă acordă sau nu aceste prelungiri.
Primul stadiu al procedurii de infringement este scrisoarea formală de avertizare. Dacă în termen de două luni statul membru avertizat nu transmite CE date privind conformarea cu cerinţele, Bruxelles-ul emite un aviz motivat. De regulă, dacă nici după alte două luni cerinţele nu sunt îndeplinite, Comisia poate înainta cazul la Curtea Europeană de Justiţie şi poate cere, de asemenea, impunerea de sancţiuni financiare pentru statul membru care nu şi-a respectat obligaţiile.
Mai multe articole despre:
UE
trafic
Comisia Europeană
încălzire
Uniunea Europeană
CE
Standard
încălzire globală
calitate
climă
schimbări climatice
nociv
aer