MENIU

România, paradox turistic. Numărul vizitatorilor străini crește, germanii ne scot din cataloage

Munte, mare, dealuri și peisaje care te lasă mut de uimire. Într-un cuvânt: România. Țara în jurul căreia se creează un paradox al turismului. În timp ce numărul străinilor care ne vizitează crește, Germania ne-a scos din cataloagele de prezentare. Cu toate acestea, cei care ajung la noi se îndrăgostesc pe loc. 

Un grup de turiști intervievați de Realitatea TV a venit tocmai din Italia. Nu pentru că țara noastră era pe lista destinațiilor de vacanță, ci pentru că prietenii lor români i-au sfătuit. Au fost sceptici. Românii nu sunt priviți cu ochi prea buni de presa străină. Dar ”odată ajunși aici, ne-am dat seama că este total diferit față de viziunea pe care noi o avem”, spun ei.

Nu la fel de convinși au fost și nemții. Unul dintre marii turoperatori din Germania a scos România din cataloagele de prezentare.

”Aceste lucruri cred că sunt, mai repede, conjuncturale. Sunt acolo niște firme, nu germanii ne scot. În funcție de interesele lor un an suntem, un an nu”, a explicat Adrian Voican, vicepreședinte ANAT/Proprietar Touroperator România.

Culmea, cei mai mulți turiști cazați la noi în țară sunt din Germania: 324.400. Ei sunt urmați de cei din Israel (292.800), Italia (241.400), Franţa (167.200), S.U.A (157.200).

Pentru turismul european, România este un paradox. În timp ce în Spania, spre exemplu, turiștii au petrecut 471 de milioane de nopți, la noi au stat de 17 ori mai puțin. Chiar și așa, în 2017 vizitatorii au fost cu mult peste media europeană.

Chiar dacă numărul turiștilor a crescut, cu toate acestea România se află la coada clasamentului European. În timp ce la polul opus se află Spania, Italia, Portugalia sau Franța.

”Avem o creștere foarte importantă în 2017 față de 2016 - 6,5% la numărul de înnoptări. În Europa este de 5,1%, deci suntem peste medie ca creștere”, a afirmat Voican.

Ce ne lipsește?

”Viziune și determinare. Încredere. Avem valori extraordinare, potențial”, a mai spus Voican.

Și în online, părerile pozitive despre România, spun specialiștii, au crescut semnificativ.

 
Mai multe articole despre:
turism România