MENIU

România nu are criterii pentru starea de epidemie naţională

Laborator

România se confruntă cu mai mult decât o epidemie pe plan local, judeţean sau regional. Avem starea de pandemie, nivelul şase de alertă, stabilită de OMS, susţin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

România nu are nevoie de un plan pentru declararea stării de epidemie naţională în contextul gripei A/H1N1, de vreme ce, oricum, OMS a declarat pandemia, a precizat pentru NewsIn prof.dr. Geza Molnar, adăugând că nu avem un prag epidemiologic prestabilit, aşa cum are, de pildă, Bulgaria.

\"Avem deja stare de epidemie, de vreme ce, exceptând patru judeţe în care nu s-a semnalat niciun caz, pe tot restul teritoriului avem cazuri şi am trecut şi la nivelul de transmitere comunitară. Pe teritoriul României avem o răspândire naţională a gripei A/H1N1. Pragul epidemic îl avem deja atins la Iaşi, Botoşani, municipiul Bucureşti care, chiar dacă are mulţi locuitori, a avut şi multe cazuri de gripă. Am avut şi focare, la Sinaia, Iaşi, Arad, Bucureşti, deja s-a constituit pragul epidemic. Ne confruntăm cu mai mult decât o epidemie pe plan local, judeţean, regional. Avem starea de pandemie, nivelul şase de alertă, stabilită de OMS\", explică secretarul de stat Geza Molnar.

Bulgaria şi Ungaria au declarat stare de epidemie naţională, pentru că s-a depăşit pragul epidemiologic stabilit de autorităţile naţionale.

Fiecare ţară decide criteriile pentru starea de epidemie naţională în funcţie de propriul context, spune reprezentantul OMS în România.

Potrivit reprezentantului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România, Victor Olsavsky, organizaţia nu are recomandări cu privire la declanşarea stării de epidemie naţională.

\"Din momentul în care OMS a declarat stare de pandemie înseamnă că e mai ceva ca epidemia, din punctul nostru de vedere. Virusul e acum prezent pe tot globul. Din punctul nostru de vedere, în toate ţările în mod sigur există virusul, fie că el se manifestă sub forma unor importuri sau prin contact cu cei care au fost în locuri unde există virsuul, cum a fost la început în România, sau că se transmite local, cum este situaţia în prezent în ţara noastră, nu mai are nicio importanţă. Nu avem nicio recomandare pentru declanşarea stării de epidemie naţională. Fiecare ţară acţionează în funcţie de contextul ei epidemiologic.\", a declarat Olsavski pentru NewsIn.

Reprezentantul OMS a precizat că ne putem aştepta la o creştere a numărului de cazuri în România şi în întreaga Europă. \"De Crăciun, în luna ianuarie, cu siguranţă o să crească numărul cazurilor\", a explicat acesta.

Referitor la deciziile ţărilor care au declanşat starea de epidemie naţională, închizând şcolile, Olsavski a precizat că autorităţile române acţionează aşa cum trebuie, închid şcolile acolo unde este cazul. \"Dacă virusul s-a răspândit aşa rapid în toată lumea nu o să poţi să îl opreşti închizând şcolile. OMS nu a recomandat niciodată restricţionarea călătoriilor în afara graniţelor pentru că nu obţii nimic astfel\", spune reprezentantul OMS.

Autorităţile române au luat măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului gripal pandemic

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii confirmă că nu există stabilite criterii expres pentru a declara starea de epidemie naţională, prin urmare nici procedurile care ar urma să fie implementate, dar se acţionează în fiecare focar, luându-se deciziile în funcţie de context.

Experţii epidemiologi au avertizat că, pe toată perioada pandemiei, aproximativ patru milioane de români s-ar putea îmbolnăvi de gripă AH1N1, estimând vârful epidemiei în perioada februarie-aprilie 2010. \"În total, estimăm ca patru milioane de români care se vor infecta cu virusul A/H1N1, însă nu ne facem probleme deoarece vom avea suficient doze de vaccin şi de antivirale. Vor fi cinci milioane de doze în prima tranşă de vaccin, până la sfârşitul anului, după care Institutul Cantacuzino va produce lunar un milion de doze\", declara pe 25 septembrie secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, prof. dr. Geza Molnar.

Vaccinul care va fi folosit pentru vaccinarea românilor începând cu 26 noiembrie, produs de Institutul Cantacuzino, a primit aprobarea Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Vaccinul nu va putea fi încă folosit încă pentru imunizarea copiilor, acest lucru fiind posibil după finalizarea testelor pe copii, cel mai probabil în luna ianuarie 2010.