MENIU

România menţine tonul precaut în relaţiile cu Republica Moldova

Foto: RTV

România insistă să mizeze pe precauţie, în relaţia cu Republica Moldova. Ministrul afacerilor externe Cristian Diaconescu a susţinut aspiraţiile europene ale Chişinăului, în faţa şefilor diplomaţei UE, reuniţi ieri la Luxembourg.

Asta în pofida atitutdinii extrem de agresive a Republicii Moldova, care la sfârşitul săptămânii trecute a respins fără nici o explicaţie candidatura lui Mihnea Constantinescu, pentru postul de ambasador al României la Chişinău.

Conform declaraţiei ministrului de interne Dan Nica, România pregătea o reacţie pe măsură, în replică la atitudinea inacceptabilă a Chişinăului. Surse diplomatice au declarat pentru NewsIn că ministrul de externe vroia să ceară şefii diplomaţiei UE suspendarea discuţiilor pentru un nou acord între UE şi Republica Moldova. Cu toate acestea, tonul Românie în faţa miniştrilor UE a fost doar dojenitor.

"Nu s-a pus problema ca România să siusţină suspendarea negocierilor între Rep. Moldova şi UE. Este nevoie ca Republica moldova să înţeleagă că nu poate trece la un nivel superior al relaţiilor sale cu UE atâta timp cât nu se comportă ca un stat decis să-şi asume sistemeul de valori european", a declarat Cristian Diaconescu, ministrul de Externe.