MENIU

România, mai aproape de postul de comisar pe agricultură. Daneza Mariann Fischer Boel se retrage

Foto: ec.europa.eu

Comisarul danez pentru agricultură, Mariann Fischer Boel, nu va candida la o funcţie în noua Comisie Europeană, care urmează să fie desemnată în noiembrie, a informat luni cabinetul premierului danez, relatează AFP. Retragerea lui Boel nu poate decât să bucure ţara noastră, România aspirând la funcţia de comisar pentru agricultură.

Boel, în vârstă de 66 de ani, l-a informat săptămîna trecută pe premierul Lars Loekke Rasmussen, precum şi pe preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, că "doreşte să plece din funcţia sa din Comisie la încheierea mandatului".

"Am petrecut cinci ani pasionanţi în Comisie, plini de încercări şi în planul activităţii", a spus ea duminică, justificându-şi decizia prin faptul că vrea să se ocupe mai mult de proprietatea sa agricolă şi de nepoţi.

Boel a respins speculaţiile potrivit cărora va pleca din CE în urma presiunii mai multor state, critice faţă de politica sa agricolă.
"Nu cred că Franţei îi va părea foarte rău că nu voi continua în Comisie. Francezii cred că sunt dură dincolo de orice limite", a spus Boel în ziarul danez Jyllands-Posten.

Mai multe nume circulă pentru preluarea funcţiei de comisar european danez, presa citând mai ales ministrul climei şi energiei, Connie Hedegaard, colega sa de la Agricultură şi Pescuit, Eva Kjer Hansen şi ministrul pentru cooperare internaţională, Ulla Toernaes.

Premierul danez va desemna săptămânile următoare persoana care o va înlocui pe Boel.