MENIU

România importă vaccinul antigripal pe care Polonia l-a refuzat, pentru că nu a fost testat

Foto: washingtonpost.com

Ministerul Sănătăţii va cumpăra un milion de doze de vaccin de la compania GlaxoSmithKline, produse pe care Polonia le-a refuzat deoarece nu au fost testate suficient.

Preşedintele Traian Basescu s-a opus importului de vaccin, considerând că produsul Institutului Cantacuzino este cantitativ suficient şi de zece ori mai ieftin.

"M-a alertat declaraţia secretarului de stat, Streinu-Cercel, care prăvălea apocalipsa peste România şi impunea importul imediat de vaccin antigripal. România nu va importa niciun vaccin, avem în acest moment la Institutul Cantacuzino un milion de doze, iar în zece zile putem avea înca un milion. Doar opt ţări din Europa produc acest vaccin, iar România este una dintre ele", a declarat şeful statului.

Guvernul Boc a aprobat achiziţionarea a 500.000 de doze din străinătate, la un cost total de 2.250.000 de euro, pe motiv că vaccinul românesc nu este încă aprobat pentru minori, deşi testările acestuia se vor încheia cu o lună-două mai devreme decât cel din Occident.

Demersul Ministerului Sănătăţii s-a derulat şi pe fondul iniţiativei de scumpire a medicamentelor, cu până la 40%, astfel încât companiile internaţionale să supravieţuiască pe banii românilor, potrivit cotidianului Gardianul.

Ion Bazac, fost ministru al Sănătăţii, a susţinut că "România nu ar trebui să accepte vaccinul care este refuzat de către Polonia. Autorităţile din România ar trebui să manifeste o precauţie ridicată în ceea ce priveşte achiziţia tipului de vaccin pandemic destinat vaccinării copiilor, după ce Polonia a refuzat vaccinul unui anumit producător, acelaşi cu cel ofertat României. Ministrul Sănătăţii şi Guvernul ar trebui să reanalizeze achiziţia vaccinului, în condiţiile în care premierul polonez a refuzat ca Guvernul să îşi asume prin contract, la cererea producătorului, responsabilitatea pentru efectele adverse ale vaccinului".