MENIU

România figurează cu ajutor de stat ilegal, dat Automobile Craiova, în raportul CE despre concurenţă

Foto: Realitatea.net

Comisia a adoptat o decizie prin care solicită României să recupereze 27 milioane euro. Instituţia euorpeană a recomanda amenzi mai mari pentru recidivişti.

Comisia Europeană (CE) a publicat, miercuri, raportul privind politica în domeniul concurenţei pe anul 2008, România fiind menţionată la un singur capitol, ce a vizat recuperarea a 27 milioane euro acordate ca ajutor de stat la privatizarea Automobile Craiova, considerat ilegal de Bruxelles.

De acest ajutor trebuia să beneficieze FOrd, însă constrcutorul american a returnat suma pentru a evita amenzi din partea UE.

"În domeniul restructurării industriale, Comisia a adoptat o decizie prin care solicită României să recupereze 27 milioane euro, constituind ajutor ilegal în legătură cu privatizarea societăţii Automobile Craiova, a cărei vânzare a avut loc în condiţii care urmăreau asigurarea unui anumit nivel al producţiei şi al numărului de locuri de muncă, fiind acceptat în schimb un preţ de vânzare mai mic", se arată în raport.

Comisarul pentru concurenţă, Neelie Kroes, a declarat că "2008 a fost un an neobişnuit şi dificil, în care Europa s-a confruntat cu dificultăţi economice fără precedent".

"Sunt convinsă că acţiunile Comisiei în domeniul concurenţei au reprezentat un factor determinant în menţinerea pieţei unice şi a beneficiilor aduse de concurenţă, asigurând, în acelaşi timp, stabilitatea sistemului financiar", a mai spus Neelie Kroes.

Saint-Gobain, amendat de mai multe ori pentru constituirea de carteluri

Raportul anual al Comisiei Europene conţine pentru prima dată un capitol referitor la carteluri şi modul cum stabilirea preţurilor îi afectează pe consumatori. CE precizează că interzice comportamentul anticoncurenţial şi îi amendează pe membrii cartelurilor, ca să descurajeze alte societăţi să continue sau să adopte comportamente anticoncurenţiale.

"Comisia impune amenzi mai mari recidiviştilor: atunci când aceeaşi societate comite mai multe încălcări ale legislaţiei în domeniul concurenţei (...), fiind necesare, s-ar părea, măsuri mai puternice de descurajare. În cazul "Sticlă auto", de exemplu, Comisia a majorat amenzile pentru societatea Saint-Gobain cu 60%, ca urmare a încălcărilor repetate, după ce aceasta fusese amendată anterior pentru două carteluri în sectorul sticlei plane", potrivit raportului.

Saint-Gobain este prezentă cu afaceri şi pe piaţa românească.

În 2008, Executivul european a amendat 347 de întreprinderi, pentru înţelegeri de cartel, cu o sumă totală de 2,27 miliarde euro. În cazul "Sticlă auto", CE a impus cea mai mare amendă pentru un cartel de până acum, de 1,38 miliarde euro.

CE anunţă, de asemenea, că a înregistrat progrese în recuperarea ajutoarelor de stat, în condiţiile în care "din cele 10,3 miliarde euro reprezentând ajutoare ilegale sau incompatibile de recuperat în temeiul deciziilor adoptate începând din 2000, aproximativ 9,3 miliarde euro (reprezentând 90,7% din suma totală) fuseseră recuperate până la sfârşitul lui 2008". În plus, au mai fost recuperate 2,5 miliarde euro provenind din dobânzi, se mai arată în raportul CE.