România ceruse retragerea ataşatului militar ucrainean, pentru a nu-l expulza
Potrivit declaraţiilor lui Anatoli Griţenko, şeful comisiei pentru securitate din Parlamentul Ucrainei, Bucureştiul ceruse Kievului să îl retragă pe ataşatul militar ucrainean, pentru ca acesta să nu fie expulzat.
Anatoli Griţenko a declarat, potrivit agenţiei Interfax, că partea română ar fi decis retragerea de către cea ucraineană a ataşatului militar al Kievului şi a asistentului acestuia. Gritsenko a adăugat că gestul este neechilibrat şi inamical, iar partea ucraineană ar trebui să dea un răspuns adecvat.
El a apreciat că, dacă partea română a decis o astfel de recomandare, "tot doi diplomaţi militari români trebuie expulzaţi". Deputatul citat de presa de la Kiev susţine că acesta nu este primul gest neprietenesc al României, invocând în particular declaraţii ale preşedintelui României. Cerînd Kievului să-şi retragă aceşti oficiali, România ar putea să încerce evitarea unui scandal diplomatic provocat de expulzarea unui diplomat.
Expulzarea ataşatului militar al Ucrainei intervine în plin scandal de spionaj. Subofiţerul MApN Floricel Achim, având la activ cursuri speciale de pregătire în domeniul informaţiilor criptate, a fost arestat la 28 februarie pentru că, în perioada 2002-2007, a procurat documente cu caracter secret de stat şi documente a căror importanţă face ca divulgarea lor să pericliteze siguranţa statului.
Achim trimitea aceste informaţii cetăţeanului bulgar Marinov Zikolov, în schimbul unor sume de bani, în general până la 1000 de dolari, iar bulgarul le transmitea unei ţări străine. Bulgarul a declarat, la rândul său, că în perioada 2001-2002, era în relaţii de prietenie cu un reprezentant al Ucrainei la Bucureşti, care i-a spus că este interesat de informaţii militare, pentru care "plătea" 800-1000 de dolari.