MENIU

România ar putea pierde o parte din fondurile europene, din cauza Justiţiei

Foto: ura-inform.com

România ar putea rămâne fără o parte a fondurilor europene, şi asta strâns legat de concluziile Comisiei Europene pe mersul Justiţiei.

O scrisoare a Comisiei Europeane a ajuns chiar în urmă cu două zile pe masa ministrului Cătălin Predoiu. Un document pregătitor pentru raportul din vară, în care oficialii europeni ne reamintesc etapele pe care trebuia să le parcurgem, dar şi un avertisment clar: ne aşteaptă sancţiuni dacă lupta anticorupţie şi reforma din justiţie nu vor deveni rapid mai eficiente.

Un inventar sumar arată că suntem departe de a îndeplini măcar cerinţa noilor coduri. Comisarii europeni au scris negru pe alb - încă din 2003, că sistemul are nevoie urgentă de ele. Deocamdată codurile sunt încă în comisiile de specialitate din Parlament, iar coaliţia Opriţi Codurile le-a atacat deja în instanţă.

Cât despre eficientizarea luptei anticorupţie, este de ajuns să ne uităm la concluziile raportului intermediar din primăvară şi să vedem stadiile în care se află câteva dosare importante. Oficialii europeni au scris despre instanţele de judecată care se dovedesc chiar îngăduitoare când vine vorba despre condamnarea faptelor de corupţie.

În plus, niciunul dintre cele zece procese cu miniştri-parlamentari trimişi în judecată de DNA şi DIICOT nu se apropie de final. Aparent nu găsim nicio legătură între mersul justiţiei şi suspendarea celor 316 milioane de euro, fonduri pentru agricultură.

Mai multe articole despre:
corupţie justiţie fonduri reforme procese