MENIU

România a exportat circa 80% din producţia textilă, în 2008

Foto: ares-online.com

Aproximativ 80% din producţia de textile din România a fost exportată în 2008, potrivit preşedintelui executiv al Federaţiei Patronale a Industriei Uşoare (FEPAIUS), Aurelienţu Popescu.

Preşedintele FEPAIUS, Maria Grapini, a declarat pentru NewsIn că, în 2008, în topul firmelor de textile exportatoare din România, în termeni de valoare, se aflau Seroussi şi compania de lenjerie intimă Jolidon. Aceasta a adăugat că exportul de cămăşi se află în top, atât cantitativ, cât şi ca valoare.

Totodată, preşedintele executiv al FEPAIUS, Aurelienţu Popescu, a declarat pentru NewsIn că principalele ţări către care România exportă sunt cele din Europa, dar şi în Egipt. El a menţionat că 80% din textile se exportă, iar 80% dintre acestea ajung în Europa.

Conform datelor referitoare la industria textile-pielărie pentru anii 2007-2008, exporturile din industria textilă românească sunt, în principal, cele de produse textile şi articole de îmbrăcăminte. În anul 2008, aproximativ 1.000 de materiale textile (fire, ţesături, panglici etc) au fost exportate în ţările din Europa, în timp ce numărul articolelor de îmbrăcăminte a fost de 2.657, în scădere cu 7% faţă de 2007.

De asemenea, Popescu a spus că segmentul de exporturi de textile româneşti se va orienta în perioada următoare către Canada şi Asia. "Din moment ce procentul de exporturi este atât de mare în ţările din Europa, vrem să ne orientăm către Canada şi Asia", a adăugat Aurelienţu Popescu.

Preşedintele executiv al FEPAIUS declara recent că industria textilă din România a înregistrat scăderi constante în ultimii trei ani, de circa 6-7 procente pe an, începând cu 2005. 

În 2008, valoarea exporturilor s-a ridicat la 5,1 miliarde de euro, din care un miliard provin din exportul produselor textile, iar 2,6 miliarde din articole de îmbrăcăminte. De asemenea, potrivit datelor furnizate de FEPAIUS, valoarea exporturilor a scăzut în 2008 cu aproximativ 335 milioane euro, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, când a fost de 5,4 miliarde de euro.

 

Mai multe articole despre:
export textile producţie Jolidon