MENIU

România a deschis ofertele pentru executarea pavilionului de la EXPO 2010 Shanghai

Foto: mondonews.ro

Comisia de evaluare pentru atribuirea contractului de lucrări pentru pavilionul României la Expoziţia Mondială 2010 a efectuat o vizită la Shanghai, unde au fost deschise ofertele pentru proiectarea, executarea, amenajarea şi demolarea pavilionului României.

Delegaţia României, care s-a aflat până marţi la Shanghai în vederea pregătirii participării României la eveniment, a fost condusă de către subsecretarul de stat Ferdinand Nagy, preşedintele comisiei de evaluare şi comisar general pentru expoziţii mondiale din Ministerul de Externe.

La sediul Consulatului General al României de la Shanghai, a avut loc la 14 mai deschiderea ofertelor depuse în cadrul licitaţiei organizate pentru proiectarea, executarea, amenajarea şi demolarea pavilionului României la Expoziţia Mondială 2010. Subsecretarul de stat Ferdinand Nagy a avut luni o întrevedere şi cu ambasadorul Hua Junduo, comisarul general al Expoziţiei Mondiale 2010. În cadrul discuţiei au fost abordate aspecte generale privind pregătirea Expoziţiei Mondiale 2010 şi stadiul lucrărilor.

România va fi reprezentată la evenimentul de mare anvergură EXPO 2010 printr-o construcţie de forma unui măr, numită "Greenopolis". "Mărul" va fi o construcţie pe cinci nivele, care va cuprinde zone indoor şi outdoor şi spaţii multifuncţionale, inclusiv studiouri virtuale. Participarea României la EXPO 2010 are un buget alocat de cinci milioane de euro. 

Comisia de organizare a participării României la EXPO 2010 a adoptat săptămâna trecută "Declaraţia Tematică" a pavilionului României la EXPO 2010 Shanghai, stabilind principalele concepte de expunere, detaliate pe spaţii de desfăşurare. Astfel, pavilionul va cuprinde un spaţiu expoziţional principal dedicat prezentării civilizaţiei urbane, culturii şi tradiţiilor bogate, a potenţialului natural precum şi a celorlalte elemente care fac din România o ţară unică în peisajul european.

Spaţiul dedicat evenimentelor culturale (scena) va găzdui spectacole live de folclor, balet şi dans contemporan, teatru non-verbal, muzică de cameră şi instrumentală, interpretări vocale, de la canto la muzică modernă. Sala de conferinţe va găzdui seminarii specializate sau pentru publicul larg, promovând schimburile economice şi comerciale, turismul, cooperarea ştiinţifică. De asemenea, pavilionul cuprinde şi un restaurant cu specific românesc. 

În cadrul spaţiului expoziţional vor fi prezentate mai multe concepte principale. Unul dintre concepte este cel al modalităţilor de dezvoltare a civilizaţiei urbane – de la neolitic, ca prim moment în dezvoltarea istorică în care apar aşezări permanente, trecând prin perioada medievală, caracterizată prin aşezări fortificate, multe dintre ele aflate în patrimoniul UNESCO şi până la oraşele moderne, dezvoltate diferit, funcţie de condiţiile istorice şi de mediu, şi care trebuie să ofere soluţii de dezvoltare sustenabilă.

Un al doilea concept prezentat va fi cel al ecosistemelor specifice din România – modalităţi de adaptare, utilizare optimă a resurselor şi forme de dezvoltare a comunităţilor umane ce respectă mediul înconjurător (Delta Dunării, zona montană, specii din arealuri protejate). Iar cel de al treilea este "România de astăzi" şi reprezentând o prezentare generală multimedia, pe domenii – cultură (tradiţii, artă, arhitectura etc.), turism, economie, investiţii străine, cercetare şi inovare. Pavilionul României la EXPO 2010 oferă o viziune actualizată, vibrantă şi tentantă asupra României contemporane, ce poate fi descoperită vizitând toate secţiunile pavilionului, potrivit organizatorilor.  

Oraşul Shanghai a fost ales gazdă a Expoziţiei Mondiale din 2010 cu ocazia celei de-a 132-a Sesiuni a Adunării Generale a Biroului Internaţional pentru Expoziţii (BIE), la13 decembrie 2002. China a devenit astfel prima ţară în curs de dezvoltare care găzduieşte o expoziţie mondială.

Expoziţia se va desfăşura pe durata a 184 de zile, în perioada 1 mai - 31 octombrie 2010. Organizatorii EXPO 2010 se aşteaptă la participarea unui număr de peste 200 de ţări şi organizaţii internaţionale şi a unui număr de circa 70 milioane de vizitatori. Tema expoziţiei "Un oraş mai bun, O viaţă mai bună" porneşte de la ideea de coexistenţă a diverselor culturi şi comunităţi, a dezvoltării sustenabile a economiei urbane, a echilibrării vieţii într-o perioadă a dezvoltării ştiinţifice şi a interacţiunii dintre zonele urbane şi cele rurale.