România a anunţat primul deces cauzat de gripă porcină
Un bărbat de 43 de ani din Siret a fost internat la spitalul din Rădăuţi, pe 15 noiembrie, cu simptomatologie moderată de gripă porcină, însă afecţiunile asociate, obezitate, diabet zaharat şi hipertensiune arterială, au complicat repede boala. Acesta a decedat în ambulanţa care îl transporta la Iaşi.
De la secţia de boli infecţioase a Spitalului Municipal Rădăuţi, pacientul a fost transferat cu o ambulanţă spre Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, dar pe drum a făcut stop cardio-respirator, medicii constatându-i decesul. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu-Cercel, afecţiunile cronice ca hipertensiunea şi diabetul afectează vasele sanguine, ceea ce poate determina forme severe ale infectării cu virusul gripei A/H1N1.
În acest moment, România înregistrează zece cazuri severe de gripă porcină, cinci pacienţi fiind ventilaţi mecanic. Toţi cei zece bolnavi care au dezvoltat complicaţii ale gripei sunt internaţi la Iaşi .
Bilanţul total al îmbolnăvirilor cu gripă porcină în România a ajuns la 1.966 de cazuri, dintre care 45 confirmate în ultimele 24 de ore.
Adrian Streinu-Cercel a precizat că membrii familiei bărbatului nu prezintă simptome de îmbolnăvire cu gripă porcină.
Pacientul trebuia să se prezinte mai devreme la medic, spun specialiştii
Bărbatul trebuia să se prezinte mai devreme la medic, pentru a primi tratamentul corespunzător, a declarat pentru NewsIn, directorul Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile (CPCBT), dr. Adriana Pistol.
\"Ce mi se pare important este că pacienţii trebuie să se prezinte din timp la doctor. Acest pacient s-a prezentat prea târziu. E clar că a fost şi o pneumonie în cazul său, nu cred că medicii au greşit când i-au dat antibiotice, pentru că avea şi pneumonie, o infecţie bacteriană care trebuia tratată. Ca medic, nu ştii cu ce a început, dacă nimeni nu îţi spune\", a precizat Pistol.
Potrivit directorului CPCBT, bărbatul de 43 de ani din Siret a fost tratat şi cu antibiotice, recomandat la infecţii bacteriene, şi cu antiviralele necesare în caz de gripă.\"Pacientul a fost tratat iniţial cu antibiotice. I s-au administrat şi antivirale, dar cred că prea târziu. Nu am date deocamdată să mă hazardez să spun că este vina medicilor, că ar fi iniţiat un tratament greşit\", a spus Adriana Pistol, întrebată dacă medicii ar putea fi consideraţi vinovaţi că ar fi iniţiat un tratament greşit.
Specialiştii subliniază, o dată în plus, necesitatea prezentării la medic la apariţia primelor simptome specifice gripei noi - febră între 37 şi 38 de grade, tuse seacă, secreţii nazale apoase şi stare generală proastă