Român din Italia: Şi Hitler dacă era pe buletinul de vot, puneam ştampila pe el, numai comuniştii să nu fie
\"Nu ne-a contactat niciun partid, niciun deputat, niciun senator, să ne spună cum să votăm. Oamenii s-au dus la vot pentru că ştiu că şi votul lor contează\", a spus Viorel Bidae, preşedintele Asociaţiei românilor din Castellon, Spania.
La alegerile din 2009, prezenţa la urne a românilor din diaspora a fost mai masivă ca niciodată. REALITATEA.NET a vorbit cu români plecaţi peste hotare, pentru a afla ce i-a determinat să participe la vot, cu ce gânduri şi cu ce speranţe au pus ştampila pe buletinul de vot.
Ciprian Blaj locuieşte în SUA, la Sacramento, iar anul acesta a votat pentru prima oară în străinătate. A votat cu gândul că ar vrea să trecem la altceva, că e timpul pentru ceva nou, dar convins de faptul că niciunul dintre candidaţi nu va face diferenţa. Ciprian este student şi munceşte. Ca majoritatea prietenilor lui, ar vrea să se întoarcă, dar nu are cum \"Sunt foarte dezamăgit! Guvernul ne ţine aici! Dacă ar face ceva, să ne fie bine, ne-am întoarce!\".
Nici tinerii din Franţa nu sunt motivaţi să se întoarcă. Un grup de studenţi din ADERF (Asociaţia masteranzilor şi doctoranzilor români din Franţa) ne-a spus de ce: \"nu găsim de muncă, salariile sunt mici, preţurile sunt mari, administraţia publică nu funcţionează \".
Traian Băsescu a avut un scor zdrobitor la Paris, 78,92%. Dana Găvan ne-a spus că majoritatea românilor care au votat la Paris au fost dezamăgiţi de prestaţiile lui Geoană din confruntările televizate, că nu a convins. Iar ea crede în Băsescu \"Am stat lângă Băsescu atunci când a venit la Ambasada României din Paris (Dana efectua un stagiu, n.r.). Cred că are o datorie morală faţă de popor\".
Dana a votat în speranţa că va fi bine şi că într-o bună zi va putea reveni în ţară. Ea lucrează la o firmă franţuzească, unde intermediază contracte cu IMM-uri româneşti: \"IMM-urile sunt în pragul falimentului, caută cu disperare contracte în străinătate. Dar în administraţie e corupţie, iar drumurile sunt foarte proaste şi sunt mereu întârzieri în onorarea contractelor din această cauză\".
Viorel Bidae este de şapte ani în Spania. El are dublă cetăţenie, lucrează la un hotel de cinci stele şi nu are de gând să se întoarcă în ţară. Acest lucru nu l-a împiedicat să voteze, pentru că îl interesează soarta ţării. În calitatea sa de preşedinte al Asociaţiei Românilor din Castellon, Viorel Bidae a intrat de multe ori în contact cu oficialităţile spaniole şi a încercat, pe toate căile, să le demostreze că românii care sunt în Spania nu sunt doar infractori sau \"cei care pleacă pentru că nu mai au cu ce să-şi plătească datoriile\".
Prin votul lui a încercat să înlăture imaginea unei ţări instabile. La faptul că s-au prezentat la vot foarte mulţi români, Viorel Bidae a spus că a contribuit foarte mult şi faptul că 90% dintre cei din plecaţi au televiziune prin satelit şi au urmărit campania electorală. \"Nu ne-a contactat niciun partid, niciun deputat, niciun senator, să ne spună cum să votăm. Oamenii s-au dus la vot pentru că ştiu că şi votul lor contează\", a spus Bidae.
\"Toţi cei cu care am vorbit, au votat cu Băsescu. Nici nu ştiu de la cine a avut Geoană voturi în Italia\", ne-a spus Ovidiu Adomniţei, care trăieşte la Treviso, lângă Venezia. Ovidiu a urmărit campania nu doar la posturile româneşti de televiziune, ci şi în presa italiană, pentru că este interesat de imaginea ţării, dar recunoaşte că nu a votat pentru Băsescu, ci împotriva lui Geoană.
\"Şi Hitler dacă era pe buletinul de vot, puneam ştampila pe el, numai comuniştii să nu fie. Geoană mi-era simpatic. L-aş fi votat dacă era din alt partid. N-a făcut pagubă Ceauşescu, cât a făcut Iliescu\", a mărturisit Ovidiu. El crede că românii care sunt plecaţi văd mai bine ce se întâmplă în jurul lor şi de aceea ştiu ce-şi doresc pentru România: \"Dacă la ei se poate mai bine, noi de ce să nu putem?\". Ovidiu a constat şi în vacanţele în ţară că în ultimii ani s-au schimbat lucruri, măcar în ceea ce priveşte corupţia: \"Poliţiştii nu-ţi mai cer şapagă pe faţă. Li s-a cam făcut frică\". Plecat de la 18 ani din ţară, Ovidiu nu a vrut să fie cu nimic legat de Italia. El şi-a cumpărat casă în România şi strânge bani pentru ca, la un moment dat, să vină să-şi deschidă o firmă.
Eugen Baraga trăişte la Munchen, în Germania şi din păcate nu a putut vota, pentru că atunci când a luat cetăţenia germană a pierdut-o pe cea română. El urmăreşte însă cu mult interes viaţa politică din România şi a fost dezamăgit de rezultatul alegerilor, ca şi mulţi alţi români din Germania. Despre Traian Băsescu, Eugen Baraga a spus că nu îl consideră demn de a ne reprezenta ţara, iar românii din Germania au rămas marcaţi de imaginile în care Angela Merkel îl ignora total pe preşedintele României: \"Este un nimeni. Nu este conducător, nu are fler politic, nu ştie limbi străine, nu este omul potrivit pentru România\".
Desigur, diaspora românească din Germania ar fi agreat un guvern condus de neamţul Johannis, care ar fi încălzit poate relaţiile îngheţate în ultimii cinci ani, ne-a mai spus Eugen Baraga.
Şi Larisa Cârneci, care trăieşte în Anglia de un an a fost dezamăgită de rezultatul alegerilor: \"Mă doare să văd că românii din străinătate, orice ţară, care conştientizează, sau ar trebui să o facă, diferenţa dintre ţara noastră şi alte ţări nu vor să încerce o altă variantă, în speranţa că într-o zi o să fim cu un pas mai aproape de ce este acum în ţările respective. Specific, nu îmi place politica, dar trebuie să ne dorim o schimbare în bine şi dacă nu ai simţit o îmbunătăţire o propriei situaţii în timpul unui mandat, este normal sa încerci ceva nou în speranţa unei evoluţii\".
Larisa a plecat de la un loc de muncă în bancă, cu studii superioare şi experienţă, ca să fie chelneriţă. \"Cum se poate ca un român care lucrează şi se chinuie printre străini fără familie şi prieteni să voteze un preşedinte care nu a făcut nimic pentru poporul român care să ne permită întoarcerea în ţară. Ceva nu este în regulă, ori cu românii din străinătate, ori cu alegerile\", a mărturist Larisa.
Larisa nu intenţionează să se întoarcă în România: \"Romania este la mii de ani distanţă şi asta mă doare. Suntem mult mai inteligenţi decât mulţi europeni, chiar şi faţă de englezi şi francezi, dar fără legi şi atitudine europeană, nu putem face nimic\".