MENIU

Roger Planchon, pioner al teatrului francez contemporan, a încetat din viaţă

Foto: www.cotidianul.ro

Roger Planchon, una dintre marile figuri ale teatrului francez, a murit, marţi, în urma unei crize cardiace, chiar după ce terminase lucrul la piesa lui Ionesco "Amédée ou comment s'en débarrasser".

Planchon a pus în scenă mari autori, printre care Brecht, Marivaux, Racine, Bond, Pinter, Ionesco şi Molière. În unele piese, a interpretat chiar roluri mici, iar în cinematografie a regizat "Louis, enfant roi", o biografie a regelui Luis XIV,  în 1991, şi "Lautrec", în 1997. Era considerat unul dintre apărătorii "teatrului în folosul public", un teatru care să reflecte exigenţa literară.

Născut în 1931, la Saint-Chamond, Planchon s-a stins din viaţă la locuinţa lui. "A lucrat până în ultimul minut, luptându-se să continue teatrul", a povestit fiul lui.

Planchon a descoperit teatrul la 17 ani, iar în 1950 a format prima sa trupă de teatru amator. În 1952, a fondat Teatrul de Comedie din Lyon, apoi a condus Théâtre de la Cité, devenit ulterior Teatrul Naţional Popular Villeurbane (Rhône). La 33 de ani, a început să scrie piese, printre care "L'Infâme", "Le Cochon noir", "Patte blanche", "La Contestation", "Gilles de Rais", "Les Libertins" şi "Le radeau de la Méduse". A refuzat posturi importante, ca cel de director al Théâtre de la Ville din Paris, continuând să promoveze principiul descentralizării teatrelor.
Mai multe articole despre:
Franţa teatru actor