MENIU

Roger Federer vs. Rafael Nadal, cel mai tare duel al deceniului în tenis

Rivalitatea dintre Federer şi Nadal a marcat deceniul în tenis

La finalul primului deceniu din mileniul III, ATP a realizat un clasament al celor mai mari rivalităţi din tenisul mondial.

Pe primul loc în acest top este duelul dintre elveţianul Roger Federer şi spaniolul Rafael Nadal.

1. Roger Federer vs. Rafael Nadal

Roger Federer a dominat clar tenisul în ultimul deceniu şi nu se ştie câte recorduri ar fi reuşit să doboare dacă nu ar fi fost \"explozia\" lui Rafael Nadal. Spaniolul l-a învins pe Federer în prima lor întâlnire directă, la Masters-ul Sony Ericsson din 2004. Dintre cele 20 de meciuri dintre ei (16 disputate în finale de turnee ATP şi de Grand Slam), 13 au fost câştigate de Nadal. Diferiţi la multe capitole, Nadal şi Federer au amândoi aceeaşi dorinţă nestăvilită de a câştiga, astfel că meciurile dintre ei au fost întotdeauna foarte \"încinse\". Nadal a câştigat în faţa lui Federer patru finale la Roland Garros, pe zgură, iar Federer şi-a luat revanşa pe iarba de la Wimbledon, unde a câştigat două finale din trei în faţa spaniolului.

2. Pete Sampras vs. Andre Agassi

În acest deceniu, cei doi americani au disputat doar şase dintre cele 34 de meciuri directe jucate în total, dar trei dintre acestea au fost ciocniri memorabile la nivel de Grand Slam. În cei 13 ani în care au fost rivali, Agassi şi Sampras s-au întâlnit doar de şapte ori în turnee de Grand Slam. În 2000, Agassi s-a impus în faţa lui Sampras, revenind după ce pierduse primele două seturi, iar apoi, în acelaşi an, s-a mai impus de două ori în faţa compatriotului său, în finalele de la Indian Wells şi Los Angeles.

În ultimele trei întâlniri directe, însă, Sampras s-a impus în faţa lui Agassi, ducând scorul general la 20-14 în favoarea sa.

3. Rafael Nadal vs. Novak Djokovic

În ultimii trei ani şi jumătate, Rafael Nadal şi Novak Djokovic s-au întâlnit deja de 21 de ori, spaniolul câştigând 14 meciuri, iar sârbul 7. Patru dintre aceste jocuri au avut loc în cadrul unor finale de turnee ATP, iar Nadal s-a impus în toate. De asemenea, spaniolul nu a pierdut niciodată pe zgură în faţa sârbului.

Mai multe articole despre:
Tenis Roger Federer Rafael Nadal deceniu