Roboţii fotbalişti, campioni europeni până în 2050
Imaginaţi-vă următorul scenariu: Campioni europeni şi una dintre cele titrate echipe din lume, Spania, a fost învinsă cu 3-0 de către o echipă de roboţi.
Ar putea suna ridicol, dar producători din Asia, Statele Unite şi Europa visează la un asemenea eveniment. Lucrând sub egida FIRA (Federation of Robot-Soccer Association), cercetătorii vor să ducă tehnologia până la un nivel în care o echipă de umană ar putea fi învinsă într-un meci de o echipă de roboţi, până în anul 2050.
De la începutul competiţiilor între roboţi de la mijlocul anilor ’90, cercetătorii au făcut deja mari progrese. Phil Culverhouse de la “Center for Robotics and Intelligent Systems” al Universităţii Plymouth a declarat pentru CNN că primii roboţi erau controlaţi de oameni şi că mulţi erau pe roţi sau aveau patru picioare, dar că lucrurile au început să se schimbe. “Din 2007 echipa a avansat la roboţi bipezi care au camere video integrate. Roboţii noştri sunt complet autonomi; nu au nici un fel de control din afară. Camerele ajută la poziţionarea porţii, a mingei şi a restului jucătorilor.”
Practic oamenii de ştiinţă au reuşit să înveţe un jucător virtual să reacţioneze la câţiva stimuli simpli, la fel ca şi oamenii aflaţi în aceleaşi situaţii.
Fotbalul s-a dovedit a fi un domeniu ideal de testare pentru robotică pentru că include multe elemente ca mişcarea, viziune şi strategie.