MENIU

Riscul unui atac asupra reţelei informatice a SUA nu poate fi înlăturat rapid, spun experţii

Foto: pinaymom.org

Expertul în informaţii care a realizat un studiu cu privire la securitatea pe Internet pentru preşedintele Barack Obama a declarat că pericolul unor atacuri asupra reţelei de calculatoare americane nu poate fi îndepărtat uşor şi rapid.

"Spaţiul online nu va fi securizat de pe o zi pe alta şi pe baza unui singur plan bun. Acesta este un maraton, nu un sprint", a declarat Melissa Hathaway, în timpul celei mai mari conferinţe a experţilor în securitate, RSA.

Hathaway a declarat că a încheiat raportul redactat la cererea preşedintelui şi că acesta va fi dat publicităţii în curând. Raportul are obiectivul de a analiza riscul ca ţări sau indivizi să compromită, să fure, să schimbe sau să distrugă informaţii.

Expertul a precizat că infractorii au folosit deja internetul pentru a fura sute de milioane de dolari şi că mai multe state au acces la informaţii militare delicate. "Au chiar capacitatea de a ameninţa sau dăuna unor părţi din infrastructura noastră importantă", a declarat Hathway.

Aceasta a dat ca exemplu cazul din noiembrie 2008, când 130 de bancomate din 49 de oraşe din lume au fost golite în 30 de minute. "Acestea şi alte riscuri au capacitatea de a deteriora încrederea noastră în sistemul de informaţii, care este baza intereselor noastre economice şi de securitate internă", a declarat expertul.

În timpul aceleiaşi conferinţei, Enrique Salem, directorul executiv al departamentului de securitate online din cadrul companiei Symantec i-a cerut administraţiei să "desemneze un asistent pentru securitate online la Casa Albă". Salem a adăugat că oficialului însărcinat cu acest domeniu trebuie să i se acorde responsabilităţi extinse.
Totuşi, Hathaway nu a fost suficient de clară în ceea ce priveşte posibilitatea ca raportul său să facă o astfel de recomandare, ci a declarat numai că Guvernul trebuie să ajungă la o "cale comună bazată pe înţelegerea şi acceptarea problemei".

Unul dintre subiectele principale ale raportului va fi acela de a aduce la zi legile şi politicile guvernamentale pentru serviciul de telegraf, telefonie şi satelit, reflectându-se astfel schimbările apărute în era internetului, a declarat în această lună un oficial de la Casa Albă.

Mai multe articole despre:
SUA internet pericol reţele servere atac informatic