Rezervaţia Biosfera Delta Dunării a blocat o investiţie a Ministerului Turismului pe plaja Sulina
Departamentul juridic al ARBDD a cerut vineri în instanţă, anularea intabulării suprafeţei de 44 de hectare dintr-o zonă aflată în vecinătatea plajei Sulina, acţiune pe care a realizat-o primăria municipiului în urmă cu câţiva ani.
Administraţia locală din Sulina a avut ca temei legal o hotărârea de guvern a Executivului Năstase, prin care este recunoscută vechea moşie a Sulinei în suprafaţă de 6.700 de hectare. Prin Hotărârea de Consiliu Local 39 din 2003, primăria îşi introduce în patrimoniul privat respectiva suprafaţă, iar intabularea s-a produs strict doar pe suprafaţa din zona plajei.
În documentul înaintat instanţei de judecată, ARBDD precizează că a intrat în posesia intabulării în anul 2009, când CJ Tulcea a vrut să demareze proiectul de amenajare a plajei Sulina, finanţat de Ministerul Turismului cu 15 milioane de lei. Proiectul există, banii au fost alocaţi de minister, licitaţia ar fi putut avea loc, numai că ARBDD a cerut anularea intabulării.
Potrivit întâmpinării formulate de ARBDD, dreptul de proprietate asupra terenului din zona plajei nu a fost demonstrat de către Primăria Sulina cu documente legale: hotărâre judecătorească, act normativ expres sau ordin al prefectului cu privire la dreptul de proprietate asupra terenului.
Potrivit documentaţiei depuse la Judecătoria Tulcea de către ARBDD, din cele 6.700 de hectare cât măsoară moşia Sulina, 464 de hectare aparţin domeniului privat al oraşului, alte suprafeţe sunt proprietăţi private, iar terenurile proprietatea publică a statului sunt cele constituite din ape de suprafaţă cu albiile lor minore, malurile şi cuvetele lacurilor. În consecinţă, ARBDD consideră că nu s-a respectat legea sau s-a conferit o interpretare eronată, iar instanţa va decide acest lucru.
Guvernatorul RBDD, Grigore Baboianu, a declarat vineri, că pe perioada derulării procesului civil investiţia finanţată de Ministerul Turismului va fi blocată.
"Trebuie să stabilim exact cui aparţine acest teren. Nu poţi face o investiţie pe un teren care nu-ţi aparţine. De aceea am procedat pe cale judecătorească la definirea exactă a proprietarului acelui teren. Sper ca formalităţile în instanţă să se desfăşoare rapid ca să nu ţinem pe loc lucrurile. Dacă instanţa decide că intabularea făcută de Primăria Sulina este corectă atunci se va face un schimb de terenuri cu Primăria.
Practic, este vorba despre o suprafaţă de 3 hectare de teren pe care se vor desfăşura construcţiile uşoare,conform proiectului avizat. Investiţia oricum va continua, indiferent de decizia instanţei de judecată. Vom proceda legal şi moral astfel încât să nu existe diferende", a declarat Grigore Baboianu.
"Eu nu înţeleg ce vor. Nu comentez nimic legat de această acţiune a ARBDD până când nu ştiu cum sună. Ne vom judeca până la capăt şi vedem cine are dreptate. Nu pot să vă spun mai mult de atât. Am tot comentat, am tot spus şi nimeni nu m-a băgat în seamă. Mai bine tac", a declarat Aurel Dimitriu, primarul oraşului din Sulina.
Până când judecătorii tulceni se vor pronunţa cu privire la ceerea de intabulare a suprafeţei de plajă de 44 de hectare, oficial, terenul este al primăriei Sulina şi se regăseşte în inventarul instituţiei, aspect acceptat şi de ARBDD, în primă fază.