MENIU

Revoluţionarii vor contesta decizia procurorilor de a-l scoate de sub urmărire penală pe Iliescu

Foto: wordpress.com

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, a declarat joi că va contesta decizia procurorilor de scoatere de sub urmărire penală a lui Ion Iliescu şi alţi 30 învinuiţi în dosarul Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990.

De asemenea, Teodor Mărieş, a cerut public purtătorului de cuvânt al Parchetului General, Robert Cazanciuc, să-şi dea demisia, pentru că ar fi dezinformat opinia publică în momentul în care a dezminţit că Ion Iliescu are calitatea de învinuit în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

În replică, purtătorul de cuvânt Robert Cazanciuc a declarat că Parchetul General a dat dovadă de maximă transparenţă, din moment ce a publicat pe site integral  textul rezoluţiei prin care Ion Iliescu a primit soluţia de scoatere de sub urmărire penală pentru infracţiunile de subminare a economiei naţionale.

Într-o conferinţă de presă, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie a precizat că, pe 23 martie, va organiza un protest la CEDO pentru "o mai bună comunicare cu secţia română".

Teodor Mărieş a mai declarat că revocarea procurorului Dan Voinea este "o comandă politică a partidelor aflate la guvernare, ordonate direct de Ion Iliescu". "Vreau să văd dacă preşedintele României, Traian Băsescu, este capabil să semneze revocarea singurului procuror care l-a pus sub urmărire pe Ion Iliescu", a adăugat Teodor Mărieş.

Mărieş a precizat că are în intenţie să îi ceară preşedintelui României revocarea din funcţie a procurorului general, Laura Codruţa Kovesi, precum şi a prim-adjunctului procurorului general, Tiberiu Niţu, însă va lua această decizie împreună cu celelalte organizaţii de revoluţionari.

Teodor Mărieş a arătat  în cadrul conferinţei de presă, un act care ar fi semnat de Tiberiu Niţu, în care acesta ar fi declarat că a tras cu arma în clădirile de vizavi de Televiziunea Română în noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989 şi 22 spre 23 decembrie, fiind la vremea aceea militar.

Mărieş a declarat miercuri că scoaterea de sub urmărire penală a a lui Ion Iliescu s-a făcut la comandă politică, chiar dacă "toată ţara ştie că Iliescu este vinovatul numărul unu pentru evenimentele de la Mineriadă".

"Gestul scoaterii de sub urmărire este absolut făcut la comandă politică de actuala putere, pentru că Ion Iliescu este la putere" , a declarat Teodor Mărieş.

De asemenea, Mărieş a spus că Iliescu, deşi ştia, nu a recunoscut niciodată că este învinuit în acest dosar. "Iliescu nu a recunoscut niciodată că este învinuit în dosarul Mineriadei. Nu a recunoscut niciodată. Ori a minţit el până acum că nu recunoştea, ori sunt acum nebuni procurorii de la DIICOT şi mint că l-au scos de sub urmărire", a afirmat preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie.