MENIU

Revoluţia din oraşul tău, Timişoara: Plăci comemorative pentru elevii eroi ai Timişoarei

Plăci comemorative pentru elevii eroi ai Timişoarei

Revoluţia din decembrie 1989 a făcut numeroase victime. O parte dintre acestea au fost copii pe care soarta i-a luat de lângă familie mult mai devreme. Acum, la 20 de ani de la eliberarea României de regimul comunism, fiecare elev din Timişoara care a murit la Revoluţie a primit o placă comemorativă la şcoala unde învăţa.

Laura Andreea Negruţiu avea doar 9 ani şi era singurul copil al familiei. Era un elev model, căruia părinţii i-au oferit totul, însă soarta a avut alte planuri cu ea. Pe 23 decembrie 1989 Laura era la bunici, într-un bloc din centrul Timişoarei, iar un glonţ tras din clădirea de vizavi a omorât-o pe loc.

\"S-a uitat la televizor, amândoi bunicii erau pe lângă ea, stăteau pe o canapea lungă şi la un moment dat a fost împuşcată prin zid, cu rolourile trase. S-a tras de la etajul 7, de vizavi de blocul unde au locuit ei\", îşi aminteşte Eva Paul, mătuşa fetiţei

Necazurile familiei s-au ţinut lanţ. Imediat după moartea Laurei, tatăl a rămas într-un scaun cu rotile, iar mama a murit pe neaşteptate la 10 ani de la decesul fetiţei. Singurele rude ale copilei, după ce şi tatăl s-a stins într-un centru pentru persoane cu handicap, sunt bunica şi două mătuşi.

Acum, la 20 de ani de la moartea Laurei, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, a amplasat o placă comemorativă la şcoala unde era elevă fetiţa.

\"În decembrie 1989 au murit 7 elevi, cu cârste cuprinse între 9 şi 18 ani. Am considerat că avem datoria morală să evocăm memoria acestor elevi care s-au jertfit pe altarul libertăţii, dezvelind câte o placă comemorativă în şcolile unde, în decembrie 1989 învăţau aceşti copii\", a declarat pentru Realitatea TV Timişoara, Dumitru Tomoni, inspector şcolar general adjunct

Rudele Laurei Negruţiu încă nu şi-au pierdut speranţa ca vinovatul care a tras în acea zi să fie aflat şi tras la răspundere. Laura Andreea Negruţiu este înmormântată în cimitirul de pe stada Cosminului din Timişoara.

Mai multe articole despre:
Timişoara elevi victime eroi Revoluţia din 1989