MENIU

Revoltă la Riga, în urma unei manifestaţii antiguvernamentale la care au participat 10.000 de persoane

Foto: msnbcmedia.msn.com

O manifestaţie împotriva politicii economice a Guvernului leton s-a încheiat marţi seară cu ciocniri între o parte a protestatarilor şi poliţie. Sute de tineri au avariat maşini de poliţie, au spart geamuri şi au vandalizat magazine în capitala Letoniei, în timpul unei manifestaţii antiguvernamentale, care a s-a transformat într-o revoltă.

Circa 10.000 de persoane s-au adunat în apropierea Parlamentului de la Riga pentru a cere demisia Guvernului şi alegeri anticipate în această ţară, în care efectele crizei economice se agravează din ce în ce mai mult.

Violenţele au fost cele mai grave de la căderea URSS-ului, în 1991.

Sute de protestatari s-au dus în faţa clădirii Parlamentului leton, ţară care este membră a UE şi NATO. Unii au încercat să intre în clădire, însă au fost dispersaţi de poliţie, care a folosit gaze lacrimogene. "A fost un eveniment simpatic, dar, când s-a terminat, oamenii au decis să îşi exprime furia şi să distrugă Parlamentul, apoi violenţele s-au extins în întreaga capitală", a declarat Anna Gulbe, participant la manifestaţie. 

Poliţia, care a blocat trecerea spre Parlament, a fost atacată cu bulgări de zăpadă, dar şi cărămizi din pavaj, replicând cu gaze lacrimogene. Când poliţia a preluat controlul asupra zonei Parlamentului, un grup mare de manifestanţi s-a orientat spre centrul capitalei, vandalizând magazine, dar şi clădirea Ministerului de Finanţe.

Protestatarii - tineri letoni şi unii vorbitori de limbă rusă - au avariat o maşină a poliţiei. "Statul este în criză, iar oamenii au început să se enerveze. Nu a avut loc niciodată o astfel de revoltă în Riga, niciodată n-am văzut aşa ceva", a declarat Ance Brasma, studentă în vârstă de 20 de ani.

Protestatarii au cerut dizolvarea Parlamentului leton

Letonii vor o schimbare în plan economic, având în vedere că această ţară membră UE a avut o creştere economică intensă, după care s-a prăbuşit, fiind nevoită să facă un împrumut de 7,5 miliarde de euro de la FMI. Potrivit acordului cu FMI, guvernul trebuie să reducă drastic cheltuielile publice.

"Dizolvaţi Parlamentul, dizolvaţi Parlamentul!", au scandat protestatarii, în momentul în care câţiva au rupt cordonul de poliţişti din jurul clădirii Parlamentului.

Manifestaţia, în cursul căreia s-au intonat cântece patriotice, a fost similară protestelor de la sfârşitul anului 2007, care l-au forţat pe premier să demisioneze. Totuşi, aceleaşi patru partide au rămas în coaliţie, iar organizatorii demonstraţiei au acuzat formaţiunile şi pe premierul Ivars Godmanis că nu conduc bine ţara. "Avem doar o cerere la adresa preşedintelui. Organizaţi alegeri anticipate şi dizolvaţi Parlamentul!", a decarat Artis Pabriks, fost ministrul de externe, care se află acum în opoziţie.

Membră a Uniunii Europene din 2004, Letonia, ţară baltică ce are o populaţie de 2,3 milioane de locuitori, este grav afectată de criza economică. Banca centrală şi Guvernul leton au avertizat că ţara a intrat într-o recesiune severă, cu o scădere a Produsului Intern Brut între 1,5% şi 1,7% în 2008 şi una de 5% în 2009.