MENIU

Reuniunea Consiliului de Securitate al ONU cu privire la lansarea rachetei de către Coreea de Nord s-a încheiat fără rezultat

Foto: RTV

Reuniunea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU s-a încheiat fără un acord din partea celor 15 membri. Consultările pe tema lansării, ieri dimineaţă, a unei rachete de către Coreea de Nord vor continua în zilele următoare până la stabilirea unei declaraţii comune.

Ambasadorul Mexicului la ONU a prezidat reuniunea de aseară. La final el a declarat presei că reprezentanţii celor 15 state membre ale Consiliului de Securitate au fost de acord să continue dezbaterile.

"Există un apel clar la dialog şi cred că cel mai important, Consiliul de Securitate regretă decizia guvernului nord-coreean de a ignora apelurile la suspendarea lansării venite din partea comunităţii internaţionale", a declarat Claude Heller, ambasadorul Mexicului la ONU.

Consiliul este momentan divizat între partizanii unei condamnări ferme a operaţiunii nord-coreene şi cei ai unei reacţii moderate. Statele Unite sprijinite de Franţa, Marea Britanie şi Japonia au cerut sancţionarea Phenianului pentru încălcarea rezoluţiei 1718. Prin aceasta Coreea de Nord este obligată să renunţe la orice test cu arme nucleare.

Pe de altă parte China şi Rusia, au făcut apel la reţinere de teamă că negocierile cu Phenianul în privinţa închiderii facilităţilor nucleare ar putea fi periclitate. Coreea de Nord a caracterizat operaţiunea de ieri dimineaţă drept una paşnică prin care se dorea lansarea pe orbită a unui satelit de comunicaţii.