MENIU

Republica Moldova rămâne, pentru al patrulea an consecutiv, o ţară fără presă liberă

Foto: www.bfwsb.co.uk

Republica Moldova continuă să se afle şi anul acesta, pentru al patrulea an consecutiv, în rândul ţărilor considerate de Freedom House fără presă liberă, ocupând locul 150 în clasamentul celor 195 de ţări monitorizate şi având acelaşi punctaj precum Coasta de Fildeş şi Irakul.

Republica Moldova a acumulat 67 de puncte, potrivit raportului anual "Libertatea presei în lume", elaborat de organizaţia americană Freedom House şi dat publicităţii vineri, cu două zile înainte Ziua Mondială a Libertăţii Presei. În raportul de anul trecut, R. Moldova avea 66 de puncte şi figura pe locul 149.

Libertatea presei a fost în declin pe plan mondial, potrivit Freedom House, care constată că situaţia presei se înrăutăţeşte în lume pentru al şaptelea an consecutiv.

Cea mai bună situaţie a presei, potrivit raportului de anul acesta, este în Islanda, Finlanda şi Norvegia, Danemarca şi Suedia. Situaţia cea mai proastă este în Myanmar (193), Turkmenistan (194) şi Coreea de Nord (195).

România figurează în rândul ţărilor cu o presă parţial liberă, clasându-se pe locul 95, cu 44 de puncte, alături de Peru, Panama şi Ecuador. Anul trecut, tot cu 44 de puncte, figura pe locul 94.

Ţările au fost evaluate de organizaţia neguvernamentală americană pe o scală de la 0 la 100 de puncte, 0 însemnând o presă liberă, iar 100 reprezentând lipsa totală a libertăţii presei. Modul în care o ţară permite libera circulaţie a ştirilor şi a informaţiei determină un clasament cu trei categorii: ţările care obţin între 0 şi 30 de puncte sunt considerate ca având o presă liberă, ţările care au între 31 şi 60 puncte sunt ţări cu o presă "parţial liberă" - categorie unde figurează şi România cu cele 44 de puncte obţinute -, iar restul ţărilor, care au un punctaj mai mare de 61, formează categoria ţărilor în care nu se poate vorbi despre o libertate a presei. Anul acesta 64 de ţări nu au o presă liberă,  în 61 de ţări este o presă parţial liberă, iar 70 de state se bucură de o presă liberă.

Datele luate în calcul în elaborarea studiului Freedom House se opresc însă la 31 decembrie 2008, astfel încât recentele abuzuri, restricţii şi intimidări impuse presei în Republica Moldova mai ales după alegerile din 5 aprilie nu sunt reflectate de actualul clasament.

Mai multe articole despre:
clasament presă libertate Republica Moldova