MENIU

Republica Moldova caută explicaţii pentru declaraţiile preşedintelui Băsescu

Foto: gandul.info

Declaraţiile preşedintelui României referitoare la semnarea unui tratat cu Republica Moldova nu au rămas fără ecou. Potrivit Moldpres, autorităţile de la Chişinău solicită explicaţii atât Bucureştiului, cât şi Bruxelles-ului.

România consideră inutilă semnarea unui tratat de frontiera cu Republica Moldova. Cine îşi poate imagina că un şef al statului român va semna un tratat prin care să consfinţească pactul Ribbentrop-Molotov? Această întrebare a lui Traian Băsescu a stârnit o reacţie imediată la Chişinău.

Ministrul de Externe moldovean, Andrei Stratan, a declarat pentru agenţia Moldpres că declaraţiile preşedintelui român sunt analizate cu atenţie. Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti a primit instrucţiuni să solicite explicaţii suplimentare, iar reprezentanţa Chişinăului la Bruxelles va solicita un punct de vedere al Uniunii Europene.

După ce vor primi aceste răspunsuri, autorităţile moldovene îşi vor exprima poziţia oficială. România şi republica Moldova nu au încheiat un tratat de frontieră, iar obiecţiile părţii române au fost interpretate de Chişinău drept o contestare a frontierei comune. România a fost prima ţară care a recunoscut independenţa republicii Moldova, în 1991.