MENIU

Reprezentanţii maghiarilor au lipsit de la Ziua Imnului la Miercurea Ciuc

Foto: panoramio.com

Ziua Imnului Naţional a României a fost sărbătorită la Miercurea Ciuc doar de o mână de oameni, reprezentanţii autorităţilor locale şi ale celor judeţene lipsind de la ceremonie.

La ceremonie au participat doar câteva persoane, reprezentanţii Prefecturii, IPJ, comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte, veterani de război, cadre militare şi câţiva reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate.
Din partea CJ Harghita a fost delegat, de către preşedintele Consiliului Judeţean, Borbely Csaba, unul dintre cei doi consilieri români, Vlădeanu Cristinel, iar reprezentanţii primăriei Municipiului Miercurea Ciuc au lipsit, la fel ca şi în ceilalţi ani. La ceremonie nu a fost prezent niciun reprezentant sau ales local al maghiarilor din judeţ.

Prefectul judeţului Harghita, Constantin Strujan, a mulţumit participanţilor pentru prezenţă şi a subliniat că, în alte judeţe, Ziua Imnului Naţional este sărbătorită cu mai mult fast.

"Noi ne-am obişnuit cu această formaţie, cu câţiva cetăţeni ai municipiului Miercurea Ciuc, care simt şi trăiesc româneşte. M-ar bucura tare mult ca la această sărbătoare de suflet a poporului român să participe cât mai mulţi cetăţeni ai municipiului Miercurea Ciuc, atâta timp cât sunt cetăţeni ai României. Eu cred că nu este un efort ieşit din comun să ne respectăm reciproc acele simboluri pentru care, efectiv, fiecare are o trăire aparte", a spus prefectul Harghitei.

Constantin Strujan a subliniat că reprezentanţii Guvernului în teritoriu au făcut întotdeauna în aşa fle încât au respectat reciproc populaţia majoritară şi cea minoritară şi au participat la acele manifestări de suflet pe care aceştia le-au organizat.

"Din păcate, şi vă spun cu un mare regret, nu putem să constatăm acelaşi lucru, în sensul că autorităţile publice locale şi autorităţile publice judeţene participă cu acelaşi interes la manifestările de suflet ale poporului român", a adăugat Strujan.

Prefectul şi-a exprimat speranţa că fiecare va avea puterea să treacă peste acele resentimente pe care le are mai mult sau mai puţin obiective şi consideră că acele resentimente sunt generate de anumite situaţii care există pe întreg teritoriul României. "Vă asigur că noi, cei care suntem delegaţi să gestionăm problemele guvernului în teritoriu, dorind să creăm un echilibru, o pace şi o linişte socială, o convieţuire paşnică între toţi cei care suntem cetăţeni ai României", a adăugat oficialul.

Strujan a declarat că, în anii care urmează, tot mai mulţi cetăţeni din Miercurea Ciuc vor fi prezenţi la ceremoniile organizate la diverse sărbători naţionale. "Să ne rămână în suflet ziua de astăzi întotdeauna şi în fiecare an să ne uităm în jur şi să vedem dacă cei care participă sunt mai mulţi pe an ce trece. Eu sunt convins că dacă vom trece peste resentimente, peste acele orgolii personale, peste acele lupte care uneori depăşesc limita bunului-simţ, această piaţă va fi plină de cetăţeni şi vom putea să sărbătorim împreună toate acele momente pe care, prin lege, noi, cetăţenii Rmâniei, le sărbătorim în fiecare an", a spus prefectul.