MENIU

Reprezentanţii G4S au susţinut că agenţii care transportau banii au acţionat conform procedurilor interne

Foto: RTV

Reprezentanţii G4S, firma căreia îi aparţine maşina de transport valori, atacată în Pasul Gutâi, au declarat că echipajul de pe blindatul companiei de securitate a acţionat conform procedurilor interne.

"Din primele cercetări reiese că angajaţii noştri au acţionat procedurilor interne. Evenimentul petrecut a evidenţiat faptul că nu este încă reglementată oprirea de către organele poliţiei a maşinilor blindate de transport valori aflate în misiune, în sensul că în acest moment acestea pot fi oprite oriunde şi oricând pentru controale de rutină care se pot constitui în riscuri la adresa echipajelor şi valorilor transportate", a spus directorul general al G4S, Alice Tîrşea.

Potrivit reprezentantului companiei de securitate, în timpul acestei dimineţi (6.30-7.00) una dintre maşinile blindate arondate punctului de lucru Baia Mare, aflată pe traseu pentru remiterea valorilor (dinspre Baia Mare spre Sighetul Marmaţiei, la cinci kilometri de Baia Sprie) a fost nevoită să oprească din cauza faptului că ambele sensuri de mers erau blocate de două autoturisme, lăsând impresia unui accident rutier.

"Pe dreapta sensului de deplasare era oprită o maşină de teren, care era inscripţionată cu însemnele Poliţiei, lângă care stăteau şase persoane având însemnele Poliţiei Române, fiind mascaţi similar personalului de intervenţie SPIR", a spus directorul general al G4S.

Aceasta a mai precizat că una din cele şase persaoane a cerut documentele maşinii şi ale şoferului, iar când agentul de transport valori a coborât pentru a prezenta actele a fost ameninţat cu un pistol mitralieră, iar întreg echipajul, format din trei membri (şoferul, însoţitorul şi casierul), a fost forţat să predea armamentul şi valorile transportate. Infractorii au deplasat autospeciala în afara drumului naţional şi au abandonat-o.

"Membrii echipajului sunt salariaţi cu vechime în cadrul companiei, doi angajaţi din anul 2004, iar celălalt din 2006, şi au toate calificările şi atestatele solicitate de legislaţia în vigoare'", a mai spus Alice Tîrşea.

Aceasta a adăugat că incidentul este primul de acest gen în cadrul societăţii şi vine pe fondul celor petrecute în ultima perioadă în România, pe linia creşterii criminalităţii organizate.

Reprezentanţii G4S au refuzat să dea detalii despre suma transportată, clientul pentru care era efectuat transportul, precum şi despre reasigurator. Referindu-se la suma transportată, Alice Tîrşea a declarat că G4S a respectat limitele de valori pe maşină conform contractului cu reasiguratorul.

Conform oficialilor IPJ Maramureş, anunţul despre jaf a fost făcut la numărul de urgenţă 112 de unul dintre cei aflaţi în autovehiculul atacat, care nu fusese deposedat de telefonul mobil.

Oficiali ai Inspectoratului General al Poliţiei Române au declarat că cei trei angajaţi ai societăţii de transport valori vor fi cercetaţi penal pentru neglijenţă în serviciu. Celor trei li se impută faptul că au coborât din maşină atunci când atacatorii au simulat un control rutier.

Un alt element care duce la suspiciuni este faptul că maşina nu era însoţită pe traseu de o maşină de intervenţie. Poliţiştii cred că totul se învârte în jurul asigurării.

Trei autoturisme folosite de autorii jafului armat din Pasul Gutâi au fost găsite de poliţişti iar, în urma verificăriilor, a rezultat că aceste maşini erau reclamate ca fiind furate, a declarat purtatorul de cuvânt al IPJ Maramureş, Voichiţa Zehan. Autoturismele au fost duse la sediul IPJ Maramureş, unde sunt examinate de specialiştii criminalişti.

Citeşte şi O maşină de transport valori a fost atacată în Pasul Gutâi