MENIU

REPORTERII REALITĂŢII. Secretele Băncii Naţionale. CINE ARE CHEIA de la TEZAUR

Cea mai mare valoarea a unei bancnote în România: 5 milioane lei

Cum ar fi să-l vezi pe guvernatorul Băncii Naționale fugind pe geamul instituției, pentru a evita o întalnire cu mai marii statului? Dar, a doua zi, să vezi că interesul național îi determină să se așeze la aceeași masă și să găsească, împreună, soluţia cea mai bună pentru țară. De ce nu se numește moneda noastră națională...ROMÂN?

Ne putem mândri că suntem a 16-a ţară din lume care şi-a construit o bancă centrală. Românii se mai pot lăuda cu faptul că au avut la un moment dat cele mai mici bacnote tipărite din lume. Ştiai că bancnota cu cea mai mare valoare existentă vreodată în România a fost de 5 MILIOANE LEI?

Dupa revoluţie, Romania a ajuns să detina din nou in rezervele Bancii Centrale peste 100 de tone de aur. Foarte bine protejate. Cheile sunt la "Sfantul Petru". Acesta a devenit in timp porecla angajatilor care deschid usa spre comoara.

Afla cine detine cheia de la tezaurul României si multe alte SECRETE ale Băncii Naţionale într-un material semnat: Anne Trattner.

Strada Lipscani, numarul 25. Specialistii spun ca este adresa celei mai frumoase cladiri din Bucuresti. Construita cu multa bataie de cap, pe locul in care era hanul lui Serban Voda, principalul han al oraşului datorită mărimii sale şi al siguranţei oferite negustorilor în incinta de tip cetate cu ziduri pline spre exterior.

Constructia a durat 6 ani, depsind termenul initial de 2 ani. S a lucrat cu cei mai buni specialisti ai vremii si cu materiale de constructii cat mai rezistente.

Pe vremea lui Cuza, cand s a pus problema baterii unei monede in Romania, s-a incercat copierea mimetica a sistemului francez. Daca in franta se numeste franc, atunci s-a scpus ca in Romania sa-l numim "român". Au existat cateva modele ca sa se vada efectiv cum ar arata acele monede. Atunci cand s a intrat in parlament, Eliade Radulescu a spus: nu putem sa i spunem "român". ganditi-va ca atunci cand ar trebui sa mergeti in targul de vite, sa intrebati: cati români face acest bou?

Mai multe articole despre:
reporterii realitatii